vino, wein of wijn: Ferrin da’s pas fijn!

foto en logo_gecomprimeerdIn het dorp Camino al Tagliamento, op nog geen 35 km van de badplaats Lignano, bevindt zich het wijnhuis Ferrin, formeel Azienda Agricola Paolo Ferrin. Wijnhuis Ferrin bevindt zich in het DOC wijngebied ‘Friuli Grave’ en wordt geleid door Paolo Ferrin en echtgenote Fabiola Tilatti. Paolo Ferrin: “Maar ik blijf gewoon boer, en daar ben ik trots op!”
De vader van Paolo is eind jaren vijftig al begonnen met het boerenbedrijf met mais- en grasvelden om te vormen naar een professionele wijngaard met eigen wijnproductie. Tot 1983 hadden zij naast de wijngaarden nog deels koeien en mais. In 1989 heeft Paolo de scepter overgenomen en in 2008 werden ook de laatste maisvelden omgeploegd ten behoeve van de wijnranken.
Zoon Alberto (21) studeert oenologie in Udine, dus de volgende generatie staat al bijna klaar om dit familiebedrijf voort te zetten.

Genoeg om eens lekker teut te worden
Het assortiment wit bestaat uit o.a. Chardonnay, Pinot grigio, Sauvignon, Friulano (Tocai), Verduzzo (zoet) en Hespérus.Fattoria Ferrin heeft ook enkele speciale ‘bubbels’: Rivus en een roze variant Plebis Rosae, beiden een vino spumante extra dry. Als rode wijnen voeren ze Cabernet Franc, Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot en heel speciaal de Rosso Majon Refosco, gemaakt van half gedroogde druiven (uve passite). De prijzen zijn rondom gunstig te noemen. Hun topper, de Rosso Majon (een prachtige volle rode wijn) heeft in 2015 de il Tramonto Gondola d’Oro Award gewonnen, klik hier.

Wij hebben het geluk had om in het afgelopen jaar alle wijnen van Ferrin te mogen proeven. Stuk voor stuk allemaal voortreffelijke wijnen, wellicht met een lichte voorkeur voor de witte wijnen.

Wij werden bovendien uitgenodigd om op een zaterdagavond te komen dineren. Bij elke nieuwe ‘gang’ werd een andere fles opengetrokken. Het was een waar genot en we zijn dan ook blij dat we een super de luxe auto hebben, die als je ‘casa’ zegt gewoon naar huis rijdt. Het is pas één keer fout gegaan. Toen wij bij de Griek in Nuenen zaten en datzelfde commando gaven. We kwamen toen in Pertegada aan in plaats van Eindhoven !

La Tilatti mag met recht trots zijn
Echtgenote Fabiola Tilatti heeft niet alleen haar hart verloren aan Paolo, maar ook aan ‘de wijn’. Zij is landelijk zelfs zeer actief in de promotie van de regionale wijnen en organiseert allerlei festiviteiten o.a. avonden met als thema ‘Auteurs & Wijn” waar schrijvers een boekpresentatie houden met een link naar de wijncultuur en waar een wijnhuis zich kan presenteren met de allerbeste wijnen. Met verve zoekt ze passende namen bij hun nieuwe wijnen, en begeeft zich dan met plezier in de Latijnse terminologieën. In 2012 heeft Fabiola een belangrijke landelijke onderscheiding gekregen voor haar enorme inzet om de wijncultuur in Italië te promoten. Op bijgaande fotoFabiolaFerrinMedaglia6 krijgt zij uit handen van de minister van Landbouw de Gran Medaglia di Cangrande uitgereikt. Ze is bijzonder trots op deze onderscheiding. Voor bezoekers is het een feest om de wijnen van Ferrin de proeven. Fabiola is een bijzonder hartelijke gastvrouw en neemt de tijd om je werkelijk thuis te voelen. Ze is royaal in het schenken van ‘proefglazen’ en spreekt ook nog een woordje Duits. Veelal zorgt ze ervoor dat de wijn niet in een lege maag terecht komt en zet dan wat brood, kaas en prosciutto op tafel. Wij kunnen het niet laten en vertrekken telkens met een paar dozen van dit overheerlijke vocht naar huis. En met ons inmiddels al velen in de familie. Tijdens de wijnproeverij die wij in november in Eindhoven hebben georganiseerd scoorden zowel de Sauvignon als de Friulano bijzonder hoog.

Klik hier om de wijnbeoordelingen te bekijken. Je kunt tevens op naam van de wijnboer selecteren.ferrin_vini_logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *