Herfst-kiekjes – Autunno

Het herfstseizoen spreekt altijd tot de verbeelding: vallende bladeren, paddenstoelen en warme herfstkleuren. Huisfotograaf Ad Smets maakte een kleurrijke herfstreportage.

Over de herkomst van het woord HERFST zijn de meningen verdeeld.

Herst (Nederlands), Herbst (Duits), autumn (Engels), automne (Frans) en autunno (Italiaans). Wanneer we de woorden voor het jaargetijde in de ons omringende landen met elkaar vergelijken, wordt al snel duidelijk dat we hier met twee taalfamilies te maken hebben. De herfst-varianten hebben een Germaanse historie en de autumn-varianten kennen een een Romaanse wortel.

In de Engelse taal tref je beide varianten aan: autumn voor het seizoen en het woord harvest(period) wat sterk verwant is aan het Nederlandse woord herfst en wellicht het meest tot de verbeelding spreekt omdat dit woord duidelijk aangeeft dat de herfst de maand is waarin van oudsher de oogst wordt binnengehaald.

De oogst is nu praktisch overal achter de rug en de boeren maken hun land winterklaar. Hier en daar wordt na het oogsten van de mais in de winterperiode onder andere ‘orzo’ (gerst) ingezaaid.

De herfst zorgt een toverachtige kleurenpracht. Voor Ad als huisfotograaf van il Tramonto ieder jaar opnieuw een uitdaging om herfstkiekjes te schieten.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *