Orgelbouwer Zanin

orgel gerestaureerd door Zanin
Nederland kent vele en bekende orgelbouwers. Maar ook Italië kent befaamde orgelbouwers. Eén ervan is ZANIN. In Codroipo runnen vader Gustavo en zoon Francesco, inmiddels de vijfde en zesde generatie, het familiebedrijf. In Codroipo worden sinds de oprichting in 1823 zowel nieuwe orgels gebouwd als antieke orgels volledig gerestaureerd.

Tijdens een rondleiding kregen we inkijk in dit wel heel bijzondere vakmanschap. Om zo’n vak uit te oefenen moet je ons inziens wel bevlogen zijn. Van houtbewerker tot orgelstemmer. Bewust gebruiken we de term houtbewerker, want het woord timmerman zou tekort doen aan hun specialisme. Het volledige productieproces is handwerk en vindt allemaal plaats in de fabriek te Codroipo: zowel de houten alsmede de ijzeren pijpen worden volledig handmatig gemaakt. En dan niet te vergeten de meters brede en vaak vele meters hoge ombouwen. Allemaal maatwerk.

Gustavo Zanin (1930) met echtgenote

Onze vriend Gustavo Zanin (1930) met z’n lieve vrouw

In Italië staan in grote en beroemde kerken orgels van Zanin: Venetië (3x), Bari, Padova, Pescara, Turijn, Como, Udine en Sarmeola di Rubano, Deze vijfde en zesde generatie orgelbouwers reizen de hele wereld over, omdat inmiddels in vele andere landen orgels van Zanin in trek zijn: Salzburg, Monaco en zelfs per schip worden orgels verscheept naar Japan.

Onlangs waren we uitgenodigd om een orgelconcert bij te wonen op één van Zanin’s orgels in Udine. Jean Guillou (Parijs, 1930) is niet alleen een wereldberoemde organist, maar tevens boezemvriend van Gustavo Zanin. Sterker nog, ze zijn op exact dezelfde dag geboren. Het was een hele belevenis om twee 83-jarigen mee te maken die nog zo bedreven met hun vak bezig zijn. Jean Guillou speelde de sterren van de hemel, wat voor een organist op leeftijd fysiek toch een hele prestatie is. Tussen de muziekstukken door gaf de Fransman in perfect Italiaans de toehoorders toelichting over de muziekstukken. Het orgelspelen ging hem beter af dan het lopen.

Jean Guilou (Parijs, 1930)

Jean Guilou (Parijs, 1930)

Verder was het hele concert qua opzet heel modern: door camera’s was het orgelspel voor de bezoekers op een groot scherm noot per noot te volgen. Een fotograaf van de locale pers liep de hele avond rond en ook bezoekers mochten vrijelijk foto’s of filmopnames maken. Dan hebben we bij jongere artiesten wel eens anders meegemaakt…..

Spetterende finale
Het concert werd heel merkwaardig afgesloten. Jean Guillou kreeg drie verschillende muziekstukken uitgereikt met het verzoek ter plekke een improvisatie te maken met mengelingen van deze drie muziekstukken. Het was werkelijk een unieke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *