Burgemeesters die niet alleen maar lintjes doorknippen

villa ottelio_ariis_foto ad smets_il tramonto_2013_9799

Villa Ottelio (Ariis) aan de oever van de rivier de Stella

Een rijtje burgemeesters is niet hetzelfde als burgemeesters op één lijn.

Elf gemeenten hebben de handen ineen geslagen. De rivier de Stella die langs deze 11 gemeenten loopt, vorm de rode – feitelijk blauwe – draad van het project ‘Stella, Boschi e Laguna (refererend aan de bossen waar de rivier langs stroomt om uiteindelijk via de lagune in de Adriatische zee uit te stromen). Het project beoogt een gezamenlijke aanpak om de historische, culturele en culinaire waarde beter onder de aandacht te brengen in de eigen regio, de rest van Italië maar ook buiten Italië.

Historische buitenlocatie
De aftrap en de officiële ondertekening zouden plaatsvinden in de tuinen van Villa Ottelio in Ariis waar het ware verhaal van Romeo & Julia heeft afgespeeld. Dit historische ‘paleis’ staat aan de rand van de rivier de Stella en voorafgaand zouden de genodigden een tocht over de rivier maken. Een dreigend onweer noodzaakte echter de festiviteiten te verplaatsen naar de raadszaal in Rivignano. Ondanks de gewijzigde scenografie werd het toch nog een leerzame en luisterrijke bijeenkomst.
stella_boschi_laguna_ad smets_3372Veel bobo’s en pers
Elf burgemeesters op een rijtje, allemaal getooid met een bandelier met de nationale kleuren over de schouder. In het bijzijn van een hoge vertegenwoordiger van Friulië Venezia Giulia (net als in Duitsland kent Italië een soort Bundesländer) werd met de aanwezige pers en genodigden gediscussieerd over de intrinsieke waarde van deze sub-regio. “Wat hebben we te bieden en hoe brengen we dit onder de aandacht.”
Uiteraard werden er ook kritische vragen gesteld, o.a. door Ad Smets van ‘il Tramonto’. Ad gaf aan dat het een loffelijk streven is om de (internationale) toerist aan te trekken, maar dat het gemiste kans is wanneer een toerist de route langs de juweeltjes van deze dorpen niet per fiets kan afleggen omdat de verbindingswegen tussen de aangesloten gemeenten fietsonvriendelijk – zo niet fietsgevaarlijk – zijn. Veel toeristen uit Nederland, maar ook Duitsland, België en Scandinavische landen kiezen voor een sportieve fietsvakantie. Dit probleem werd volmondig erkend, maar om dit probleem op te lossen moet er nog heel wat gebeuren. Het begin is er: samenwerking tussen 11 gemeenten. Iedereen is enthousiast en wil een bijdrage leveren.
stella_boschi_laguna_ad smets_3416_a

Vervolgens werd onder veel media-aandacht het convenant door alle burgemeesters ondertekend en geproost op de samenwerking. De formele aftrap is gemaakt!

fosalari_il tramonto_foto ad smetsCulinair genieten!
Nu was het beurt aan de aanwezige ondernemers om hun producten te laten proeven. De 11 gemeenten presenteerden hun lokale specialiteiten. We proefden diverse groenten uit Varmo, bosbessenjam uit Flambruzzo, diverse kaas- en worstvarianten, konijnenbout (Castions di Strada), gerookte forel (Sterpo di Bertioli) en huisgemaakte apelcider (Pocenia). Verrast waren we over de ‘fasolari’ – uit de lagune van Marano -, een kleinere variant van de St.Jacobsschelp. Als oesters rauw gegeten met een paar druppels citroen, verrukkelijk! Uiteraard ontbrak het niet aan voortreffelijke wijnen uit deze regio. Er waren er teveel wijnen om op te noemen, laat staan ze allemaal te proeven.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd weer flink genetwerkt. De voorzitter van een belangenvereniging van fietsers schoot Ad Smets direct aan. Hij was blij dat Ad het gebrek aan fietspaden had aangekaart. Zelf had hij het niet aangedurfd om in het bijzijn voor zoveel prominenten dit onderwerp aan te kaarten. En dat is nu weer zo typisch Italiaans: wel overal kritiek op hebben, maar dit niet aan de aangewezen autoriteit(en) voorleggen……

stella boschi laguna il tramonto

Links ligt Venetië en rechts Triëst. Het groene gebied is uitermate geschikt voor een wandel- en fietsvakantie in de prachtige natuur van de rivier de Stella

De 11 burgemeesters stonden niet alleen in een rijtje, maar staan ook op één lijn.
Wij zijn overtuigd dat deze 11 dorpen rondom de rivier de Stella met hun historie, cultuur, natuur en uiteraard met hun lokale ondernemers veel te bieden hebben. Met vol vertrouwen en belangstelling zien we hun plannen tegemoet.

Inmiddels waren de donderbuien voorbij getrokken en konden we thuisgekomen in het zonnige Pertegada onze aantekeningen gaan uitwerken, de foto’s sorteren en bewerken om de lezers van ‘il Tramonto’ deelgenoot te maken van onze ervaringen.

One comment

  • cazzetta rosa maria

    Ben benieuwd wanneer er iets gebeurd. Gaat hier, meestal veel tijd kostrn. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *