Sinterklaas heeft meer te maken met Italië dan met Spanje!!

Als kind leer je dat Sinterklaas uit Spanje komt, vervolgens kom je er achter dat Sinterklaas niet bestaat en om de verwarring nog groter te maken: hij heeft wel degelijk bestaan, komt niet uit Spanje en had een donkere huidskleur.

Sinterklaas heeft meer met Italië te maken dan met Spanje. De overblijfselen van bisschop Nicola(as) liggen namelijk begraven in de Zuid Italiaanse stad Bari.

In Italië heet Sint Nicolaas, ‘onze’ Sinterklaas, officieel ‘San Nicola di Bari’.

De in 270 na Christus geboren Nicola werd al jong bisschop van het – toen – in Griekenland gelegen Myra en werd na zijn dood op 6 december 342 heilig verklaard voor alle goede dingen die hij in zijn leven had verricht. Myra werd in de 11e eeuw door Turkse moslims veroverd. De heilige Nicola mocht daarna niet meer worden vereerd en zijn graf zelfs niet meer worden bezocht. Italiaanse zeelieden die deze islamitische onderdrukking hekelden, haalden daarop de overblijfselen naar Bari, waar een speciale kerk voor San Nicola werd gebouwd.

Het heiligenbeeld van San Nicola toont echter geen blanke man met lange witte baard, doch een man met een donkere huidskleur en een zwartgrijze baard.

foto: het heiligenbeeld van San Nicola in ‘zijn’ kerk in Bari

Goede daden, strooigoed en chocolade muntjes

Sint Nicolaas is o.a. beschermheilige van de armen. Zo zou hij volgens een legende ooit drie arme meisjes geholpen hebben, die onhuwbaar waren omdat hun vader als koopman failliet was gegaan en hij voor zijn dochters geen bruidsschatten kon betalen. Ze dreigden zelfs in de prostitutie te belanden. Drie keer strooide Sint Nicolaas ‘s nachts, zonder gezien te worden, beurzen met goudstukken door een open raam. Zo konden de meisjes fatsoenlijk blijven en binnen hun stand trouwen. De muntenregen was zo gul dat er zelfs goudstukken in hun schoenen terecht kwamen. Vermoedelijk is de traditie van het strooien met pepernoten, chocolade munten en ‘het schoen zetten’ hieruit ontstaan. Op oude prenten staat Sint Nicolaas afgebeeld met drie gouden ballen of appels, symbool voor de goudstukken die hij strooide.

Sinterklaas heeft meer te maken met Italië dan met Spanje!!

De link met Spanje wordt verklaard uit het feit dat de Italiaanse stad Bari lange tijd in handen van de Spanjaarden was.

Niet 5, maar 6 december

San Nicola wordt in Bari als heilige herdacht op zijn sterfdag, zes december. Naast beschermheilige voor de armen is hij tevens patroonheilige van o.a. apothekers, kooplieden, zeelieden en vissers.

foto boven: Jaarlijkse optocht / processie door Bari met het heiligenbeeld van San Nicola

PS: heb je na Sinterklaas nog kruidnootjes over?! Maak dan een overheerlijke kruidnootjes-tiramisu. Klik hier voor het recept.

PS: heb je na Sinterklaas nog kruidnootjes over?! Maak dan een overheerlijke kruidnootjes-tiramisu. Klik hier voor het recept.

Lees ons eerste boek, L’amore, en beleef onze ervaringen bij het inburgeren in Italië!

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.