De dikste boom van Italië

il tramonto_sterpo venier_foto ad smets_0046Tijdens “Ville & Chiesette Aperte” *) is het mogelijk om villa’s, landhuizen, kastelen, kapelletjes en kasteeltuinen te bezoeken die gewoonlijk niet voor publiek worden opengesteld. Ook wij maakten gretig gebruik van deze unieke kans om eens binnen te lopen waar gewoonlijk de deuren gesloten blijven.

Alhoewel op deze warme zondag met 38 graden een strandbezoek beter op z’n plaats zou zijn, stapten we dapper in de auto om een aantal voor ons onbekende plekjes te bezoeken.

VILLA COLLOREDO VENIER (in het gehucht Sterpo bij Bertiolo) kent een lange geschiedenis. Al in 1335 zou op deze plek een kasteel hebben gestaan. Van het huidige landhuis, daterend uit 1700 was helaas niet erg veel te zien, omdat het aan alle kanten verscholen ligt achter de bomen. De familie stelt deze dag hun parktuin met kerkje open voor publiek, de ‘villa’ blijft strikt privé.

We kregen een rondleiding van een botanicus die ons de hele geschiedenis van de villa, de tuin en de flora vertelde. De tuin grenst tot aan de rivier de Stella, een bronrivier die nog geen 40 kilometer verder spontaan uit de grond ontstaat en met een constante temperatuur van 13 graden (zomer en winter) door het landschap stroomt om iets verderop in de Adriatische Zee (Golf van Venetië) uit te monden.

DE DIKSTE BOOM VAN ITALIË
De publiekstrekker was uiteraard de enorme eik met een omvang van 7,7 meter en een hoogte van meer dan 21 meter. Boomdeskundigen schatten dat deze zomereik tussen 500 en 600 jaren oud is en dat deze behoort tot de oudste en grootste bomen van heel Italië.

il tramonto_sterpo venier_foto ad smets_0006

La Farnia di Sterpo

Bij de uitgang kregen alle bezoekers een jute zakje met zaadjes van La Farnia di Sterpo (de zomereik van Sterpo) voor een nazaat van deze gigant in eigen tuin.

Il Parco della Villa Colloredo-Venier si estende presso la villa fino alle sponde del fiume Stella. Qui, tra varie specie arboree, è presente una magnifica quercia. La farnia di Sterpo misura 21 m di altezza e 7,7 m di circonferenza del tronco ed è tra le più grandi d’Italia, con un’età stimata tra i cinquecento e i seicento anni. Un autentico monumento vegetale.
20150607_VILLE APERTE_poster

*) VILLE E CHIESETTE APERTE NEL MEDIO FRIULI is een initiatief van de stichting PIC (Progetto Integrato Cultura del Medio Friuli). Met financiële ondersteuning van de regio Friuli Venezia Giulia heeft een groep van 13 gemeentes met meer dan 50 dorpen en gehuchten de handen ineen geslagen om de bewoners meer bewust te maken van hun eigen cultuur en geschiedenis.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *