Prosecco Frizzante of Spumante

iltramonto_itabizz_foto ad smets_baccichetto_proseccoProsecco is ook in Nederland een zeer populaire bubbelwijn. Echter, wat weinig mensen weten, is dat naast de regio Veneto ook ‘onze’ regio Friuli Venezia Giulia (FVG) een enorme Prosecco traditie kent. Buiten het centrum van de Prosecco streek – Valdobbiadene (Veneto) – wordt ook in FVG veel Prosecco geproduceerd en zijn vele kwaliteitswijnen (DOC) hier te vinden.

Prosecco is een witte wijn, die gemaakt wordt van de Prosecco druif. Prosecco is er in 3 varianten: Fermo (of tranquillo), Frizzante en Spumante.

Het verschil zit hem in de bubbels. Fermo is een ‘gewone’, stille witte wijn zonder bubbels. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is en Prosecco Spumante heeft de echte stevige bubbels met de frisse, schuimige mousse.

Frizzante bevat weinig koolzuur doordat deze wijn het tweede gistingsproces niet op de fles, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat. Dit noemen we de Methode Charmat. De Spumante kent een tweede gisting op de fles, de Methode Traditionelle. Doordat de bereidingsmethode van Frizzante minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper. Bovendien kun je het verschil tussen Frizzante en Spumante ook zien aan de fles: Prosecco Frizzante zit veelal in flessen met een kroonkurk, draaidop of stevige kurk met een touwtje (spago). De Spumante wordt gebotteld in een stevige fles en, net als champagne, afgesloten met een kroonkurk en een muselet (metalen beugel). Dat laatste is wel logisch, gezien het feit dat in zo’n fles de bubbels zorgen voor een druk van 3,5 tot soms wel 5 bar!

FotoWebsiteBaccichettoProseccoDe Prosecco is een ideale aperitiefwijn. Prosecco wordt gekoeld gedronken (6-8 graden) en wordt veelal ervaren als eetlust opwekkend. Behalve als aperitief is Prosecco uitstekend geschikt bij voorgerechten als een frisse salade met pasta, gerookte vis of wit vlees.

De kracht van Prosecco is niet zo zeer gelegen in de eigenschappen van de wijn, maar misschien nog meer in de traditie, de lifestyle, het ‘sfeertje’ eromheen. Prosecco wordt gedronken bij sociale ontmoetingen. Daar waar de Duitsers en Ieren met vrienden proosten met een groot glas bier, proosten de Italianen met Prosecco: Cin Cin !

Tip: en wie denkt dat Prosecco alleen maar een zomerdrankje is, moet in het najaar of winter tijdens het weekeinde maar eens een fles laten knallen. Wie weet zorgen de Italiaanse bubbels voor een beetje zomergevoel of heimwee naar bella Italia. Boek je vakantie in een mooi vakantiehuis, naar Nederlandse standaard van luxe, Villa Greta. Proost!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *