Marie watte? Maria Immacolata Concezione!

il tramonto maria 5Italië struikelt geregeld over haar ‘eigen’ politici, corruptie, asielzoekers, werkeloze jongeren, banken en heiligen. Van alles hebben ze er te veel. Nu weten we dat het goede en het kwade hand in hand gaan, dat geldt ook voor Bella Italia.

Maandag 8 december en toch weer een ‘zondag’, ergo vrije dag! Want het is een heiligendag, een hoogfeest zelfs: Maria Immacolata Concezione. Wij hoorden gisteren tijdens de plaatselijke ‘lucciolata’ een dialoog tussen moeder en zoontje, die we kort weergeven.

“Mamma, waarom hoef ik morgen niet naar school?
”Nini, morgen is het Maria Immacolata Concezione!”
“Wat betekent dat mamma?”
“Dat betekent Onbevlekte Ontvangenis?”
“Maar wat is dat Mamma?”
“We vieren dat Maria in verwachting raakte van kindje Jezus zonder seks te hebben gehad met Jozef!”

il tramonto maria 1

Maria – Pertegada, chiesa Santo Spirito

Na wat recherche vonden we het goed om de lezer mee te nemen in een stukje kerkelijke leer. Want wij begonnen te rekenen. 8 december bevrucht en zoonlief geboren in de nacht van 24 op 25 december. Nou heeft een olifant een dracht van maar liefst 18 maanden, maar het is te begrijpen dat Jezus met 13 maanden alleen al heel erg bijzonder zou zijn geweest. Er klopt iets niet, daar ben je het toch ook mee eens! Wij leggen het in hopelijk begrijpelijk Nederlands uit!

Paus Pius de 9de heeft dit hoogfeest in 1854 zonder raadpleging van zijn ‘clan’ eenzijdig ingevoerd rondom de dogma (leerstelling die niet betwist mocht worden) waarmee zij de bijzondere status van Maria wilden benadrukken. Zij zou zijn verwekt en kwam ter wereld zonder met de erfzonde te zijn bevlekt.

Al honderden jaren leidde dit thema strijd op tussen pausen, koningen, geleerden en kunstenaars. De onbevlekte ontvangenis is namelijk niet terug te voeren op de bijbel. Daarom kennen ze dit ook niet in de Protestantse Kerk. Voor de geleerden zou Maria weliswaar al vóór haar geboorte, maar niet al bij haar conceptie van de erfzonde zijn gevrijwaard.

il tramonto mariaSnap je het nog? Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. God heeft dus op haar ziel al tevoren de zuiverende werking toegepast om de status van Jezus nog specialer te maken. Daarmee wordt Maria de enige mens in heel de geschiedenis wiens ziel nooit met enige zonde bevlekt geweest is, zelfs dus niet met de erfzonde. Dus dat al bij je geboorte de zonde meedraagt doordat je het product bent van de seks tussen je vader en moeder.

Nu weten we allemaal dat priesters niet van seks houden en zich er ook niet mee bezig houden. Ze praten er alleen over met de handen boven de dekens!

Maria was dus al voor haar geboorte een bijzonder geval en werd nog heiliger doordat ze zelf ook weer zonder seks te hebben gehad zwanger werd van Jezus. En dat feit is wel afgeleid uit de bijbel.

Zo, we zijn weer helemaal op de hoogte. Het is deze kerk die auto’s, dieren en huizen inzegent, die moordenaars weet te vergeven maar die homo’s nog steeds openlijk discrimineert. Het is deze kerk waarvan niemand weet hoever diens financiële mogendheid reikt. Amen!

Klik hier voor alle Italië blogs op ‘il Tramonto’

© redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die goed
willen inburgeren in Italië

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *