Naakt op de Steenen Trappen

il tramonto_stenen trappen_foto ad smets_9660We hadden het zó mooi gepland, de ochtend buiten werken en de middag binnen achter de PC. Omdat het wederom zo’n hete dag zou worden zou het logisch zijn om op het heetst van de dag de zon te mijden. Wij zijn echter zulke echte Nederlanders dat als we ergens aan beginnen, zoals in de tuin werken, plantjes verpotten en het kuisen van het terras, dan moet het ook af!

De temperatuur steeg en steeg, net als de voorgaande dagen. En de zweetdruppels liepen niet, ze goten van onze hoofden af. Al namen we tussendoor een koude douche buiten in de tuin, onze lichamen werden heter en heter. En meer en meer kledingstukken lagen verspreid op verschillende plekken, totdat het allemaal niets, nee helemaal niets meer om het lijf had….

Tjonge jonge, het lijkt wel een verhaal van de dubbelingen …… Het was inmiddels half vier il tramonto_stenen trappen_foto ad smets_9669en de meter stond buiten in de schaduw weer op 37,5. We waren naar binnen gevlucht om na de koude douche daar verder af te koelen in onze woonkamer die slechts 27,5 meette.
En terwijl ik op de stenen trap zat en Sjaak op de tegelvloer in de woonkamer lag, Skypte een van mijn zussen. “Waat bisse aan ’t doon” (wat doe je op dit moment). “Ich zit noeë naaks op de sjteine trap om aaf te keule”, was mijn antwoord. Vertaald in het Nederlands: “ik zit nu naakt op de stenen trap om af te koelen”. Waarop mijn zus antwoordde: “kiek mer oet det den dien eikes neet gaon kaoke” (kijk maar uit dat je geen gekookte eieren krijgt).

Mijn zus merkte daarna droog op: “och, hiej oppe Boukoul is ’t auch rete heit” (Och, hier is het ook erg heet). En op dat moment begreep ik de oorsprong van twee Roermondse uitdrukkingen (“rete heit” / “Sjteine trappe”). Als het zó heet is, dan is het verrukkelijk om met je blote falie op een koele stenen trap te zitten. il tramonto_stenen trappen_foto ad smets_9670Blijkbaar zijn Limburgers (in ieder geval Roermondenaren) zich van dit simpele genot bewust en kennen we in Roermond ook echt de ‘Steenen Trappen‘.

Sjaak was zelfs zó verhit dat hij zijn naakte lichaam helemaal aan een verkoelende stenen vloer had toevertrouwd, maar ja die komt ook uit Vinkeveen en weet dan ook geen maat te houden, ha ha. Na het Skypen wilde ik een nieuwe fles bubbelwater uit de garage halen. Ik opende de voordeur (die in Italiaanse huizen veelal in de woonkamer zit) en schreeuwde over de straat: “komt dat zien, komt dat zien, twee mannen met een blote biem”.

Helaas verstonden ze het niet en dus kwam ook niemand kijken. “Pech, unieke kans laten schieten”, dacht ik nog! Waarop ik langs Sjaak, die de vloer voor een deel nog steeds voor zijn eigen afkoeling opeiste, terug snelde richting keuken. En in mijn ooghoek zag ik iets op de stenen trappen liggen waarvan ik niet alleen vreselijk schrok, echter ook even flink van ondersteboven was. Ik greep naar mijn kruis en slaakte een zucht van verlichting: “loeiende klokken van Limburg mien landj, die hangen nog, al is het wel wat il tramonto_stenen trappen_foto ad smets_9672lager dan gebruikelijk”.

Sjaak had 2 gekookte eieren op de trap gelegd, die boef!

* De Steenen Trappen is een prachtig gebouw in Roermond, heeft ooit toebehoord aan een adelijke familie en was later weeshuis. Daar werden pasgeborenen ‘naakt’ op de stenen trappen te vondeling gelegd.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *