Mijn weekendbeurt met boze macaroni!

Het was weekend hetgeen betekent dat het mijn zaterdagse beurt was, om te koken wel te verstaan. Van maandag tot vrijdag is mijn lieve man meestal de kok. Ik zeg het er maar bij om geen misverstanden te krijgen. Let wel: ik poets, strijk, was de auto, maai het gras dat we niet hebben, lap de ramen en doe de boodschappen, okay het laatste doen we samen…. Het is dus niet zo dat ik lui ben.

Verplichte rolverdeling?

Er zijn nooit afspraken over gemaakt, het is op een natuurlijke wijze gegroeid, gekoppeld aan hobby’s. Denk nou niet dat je de was kunt brengen: ik strijk niet voor anderen!

Deze week zag ik in de voorraadkast een klein flesje tomatensaus staan. Duur spul gemaakt van kerstomaatjes, de pomodorini ciliegini. “Oh, ik heb zin om komend weekend een pasta te maken met deze lekkere tomatensap als basis!” Zo gezegd, zo gedaan. Mijn fantastische keukenprins toonde zich evenzeer een geweldige keukenhulp en had alle attributen en ingrediënten voor mij klaargezet die ik wilde gebruiken terwijl ik nog op de werkkamer bezig was met het bewerken van foto’s die ik die dag had gemaakt. Het enige wat ik hoefde te doen was een schort uitzoeken en te gaan koken, als een echte chef-kok.

Onze eigen pepersaus, recept volgt in de komende tijd op deze website. En let wel: deze saus is veel heter dan de heetste sambal, ja ja !

Boze pasta!

Ik wilde een pastasaus maken die pittig moest zijn maar niet té. Pittig, om daarmee dicht bij de smaak van een pasta arrabbiata te blijven en toch met meer karakter dan wat een Italiaans restaurant je voorschotelt. Even uitleggen dat pasta arrabbiata ‘boze pasta’ betekent. En dan doelt men op het pikante ervan!

Macaroni of toch maar gramigna?

Bij het uitzoeken van de schort vond ik het wel passend om die met de kleuren van de Nederlandse vlag te nemen aangezien ik het Italiaanse recept toch enigszins zou gaan vernederlandsen, ik wil in het kader van de enorme publiciteit rondom ‘Me Too’ het in de spreektaal gebruikelijke woord ‘verkrachten’ niet gebruiken. Vernederlandsen, ergo geen salsiccia gehakt maar mager rundergehakt en geen ‘penne’ of  ‘spaghetti’ maar heel bewust macaroni, een pastasoort die er in Nederland geheel anders uitziet dan die je in Italië onder die naam (maccheroni) krijgt. Wil je ‘onze’ macaroni-vorm kopen, dan moet je toch echt zoeken naar Gramigna.

Zo, tijd om te gaan koken. Nu lekker aan de slag en je zult versteld staan hoe weinig ingrediënten je nodig hebt om een rijke, warme en vriendelijke smaak aan je pastagerecht te krijgen. Oh ja, niet teveel saus klaarmaken, want in het Italiaans noemen ze dit een ‘pastasciutta’ hetgeen ‘droge pasta’ betekent. Het moet dus geen dikke Nederlandse soep worden!

Buon appetito a tutti !

Ingrediënten voor 4 personen
 • 400 gram pasta, macaroni of gramigna
 • 160 gram rundergehakt
 • 1 theelepeltje pepersaus (of verse pepertjes)
 • 1 ui
 • 4 flinke knoflooktenen
 • flesje tomatensaus van kerstomaatjes (300 ml)
 • 1 of 2 theelepeltjes vleesbouillonpoeder
 • een takje verse rozemarijn
 • een paar verse kerstomaatjes
 • een stukje Grana Padano (of Parmezaanse kaas)
 • olijfolie
Bereiding

Braad het gehakt aan en doe de verse pepertjes (heel kleingesneden) of het theelepeltje pepersaus erbij voordat het vlees helemaal gaar is. Als het gehakt goed aangebraden is knijp je de knoflook uit en laat je die even flink mee braden. Knip de rozemarijn fijn boven de pan en voeg dan de ui in kleine stukjes toe en als die glazig zijn mag je het flesje ‘superfood’ erin doen, de pure tomatensaus dus. Proef je eigen resultaat en denk na hoeveel bouillonpoeder dat je erin wilt doen. Niet te zout maken, slecht voor de bloeddruk! Doe gedurende laatste 3 minuten de verse kerstomaatjes in partjes erbij en laat het geheel een beetje nagaren. Ze mogen niet snot gaar worden.

Van de LIDL

Ondertussen heb je natuurlijk de pan met water opgezet voor de pasta. Als die gaar is giet je de pasta af, doorspoelen met koud water en weer afgieten. Natuurlijk gebruik je dan overheerlijke echte Italiaanse olijfolie om door de pasta te roeren.

Nou dan, schep lekker naar wens op. Als je voor vier personen hebt gekookt en je bent met z’n tweeën, dan mag je doorgaan tot de pannen helemaal leeg zijn. Dit gerecht is niet calorierijk, dus echt dik word je er niet van. En anders warm je het de dag erna lekker op als kliekje.

Waarschuwing: wij gebruiken een eigengemaakte pikante dikkere pepersaus van de aller heetste pepertjes. Daarom ook maar 1 klein theelepeltje. Over een korte tijd zullen we het recept hiervan op de website zetten. Gebruik je verse pepertjes let dan op dat het niet te pikant wordt. Het hoeft geen Indisch gerecht te worden. Gebruik ook geen sambal want de smaak wordt daardoor echt anders en zeker niet Italiaans.

Opdienen: wij gebruiken Grana Padano die we vers boven het bord raspen. Bovendien gaat er altijd nog een scheut verfijnde olijfolie uit Noord Italië overheen. Mmmmm.

Wijntip: een Pignolo van wijnhuis Magnolia. Via FriulVin, importeur van Friulaanse wijnen in Nederland en België te bestellen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *