Wijnboer stopt de zonsondergang in de fles…..

Een wijnboer die een wijn heeft die ‘il Tramonto’ heet, kan niet aan ons lijstje ontbreken en moest natuurlijk bezocht worden. O ja, niet alleen bezoeken, want we proefden ook een aantal verrukkelijke wijnen van Luca Fedele.

Luca Fedele achter zijn stand tijdens een wijnproefavond

Tijdens ‘Calici di stelle’ – vrijvertaald: een glaasje onder de sterrenhemel – een zomerse wijnproefavond op de boulevard van de badplaats Grado troffen we wijnboer Luca Fedele aan met een rosato (rosé) met de Friulaanse naam ‘Tramont’. De donkerroze kleur van de wijn doet je denken aan de prachtige kleuren van de Friulaanse zonsondergang (il Tramonto). Direct was er de klik met de journalisten van ‘il Tramonto’ dus spraken we af om een keertje langs te komen in de ‘cantina’ van Luca Fedele.

Op bezoek bij Luca Fedele

Tijdens ons bezoek – hartje winter rond de Kerstdagen – kregen we een inkijkje in de historie. Een eenvoudig verhaal, maar waar gebeurd. De ouders van Luca’s oom startten in de jaren 50 met het verbouwen van druiven en de verkoop van wijn. Als kind hielp Luca zijn oom en tijdens omzwervingen in andere beroepen bleef er altijd de aantrekkingskracht van ‘la campagne’, het werken op het land. In 2011 ging Luca naast zijn toenmalige job in de leer bij zijn oom en in 2014 nam hij het bedrijf over.

Voor het eerst flessen met zijn naam er op: Luca Fedele!

Zijn belangrijkste stap en beslist een risicovolle sprong, was om de wijn te bottelen in flessen. De familie had tot nu toe de wijn alleen verkocht in grote flessen van 25 tot 50 liter en de ‘losse’ wijn werd verder geschonken in hun eigen wijnbar aan huis.

Met deze prijzen in hun eigen wijnbar kun je nog eens een rondje weggeven…..

Door wijngaarden in de nabije omgeving te huren kon hij de productie verdubbelen. Inmiddels worden zijn wijnen ook buiten de eigen regio binnen Italië gedronken en zijn de eerst stappen genomen om de buitenlandse markt te veroveren. Ondanks zijn 45 jaar mag je Luca door z’n relatieve korte ervaring een jonge wijnboer noemen, met passie voor z’n wijnen.

Luca’s filosofie is om zijn wijnen zo natuurlijk mogelijk te houden, met inachtneming van de aard van de druiven om eerlijke, natuurlijke wijnen te maken. De stap naar biologische wijnen – met alle bijkomende bureaucratie – is er één te ver. Wel een duurzame aanpak, zowel tijdens het werk in de wijngaard met o.a. behulp van natuurlijke meststoffen en zonder het onkruid te verwijderen, alsmede het werk in ‘la cantina’ door de spontane gisting zonder gebruik te maken van toegevoegd gist.

één van de wijngaarden van Luca Fedele

Met verschillende wijngaarden, een paar met een stevige kleibodem en anderen met een grindbodem, heeft Luca de kans om te experimenteren en dat zonder diploma’s in de wijnbouw op zak. Luca kent de kneepjes uit het vak. Jarenlange ervaring door met zijn oom samen te werken en het doen vanuit passie maken het verschil. Zijn wijnen smaken puur en eerlijk. “Natuurlijke wijnen maken betekent natuurlijk risico’s nemen en mislukkingen accepteren”, aldus de trotse wijnboer.

En nu proeven…..!!

Het reikt voor deze blog te ver om alle wijnen van Luca Fedele te behandelen, maar een paar willen we onze lezers niet onthouden:

Luca Fedele opent voor ons een fles Emily, de vino spumante gemaakt van de Verduzzo-druif

Clap Blanc: een Malvasia, een wijn die je in Nederland nauwelijks tegenkomt. Luca heeft een wijngaard met oude wijnstokken die in de kiezelgrond staan. De wijn rijpt acht maanden in cementen tanken, een methode die vroeger veel gebruikt werd. Tegenwoordig zijn de meeste cementen vaten vervangen door de grote roestvrijstalen vaten. Een mooie lichtgele kleur die geurt naar warme appelmoes/appel en tonen van zuidvruchten kent. Een prachtige dronk voor zo’n jonge wijn.

Brezza: de Pinot Grigio is echt grigio (grijs), donkerder van kleur dan we van deze wijn gewend zijn. Om de consument te plezieren werd decennia lang de wijn echt wit gehouden zoals alle andere witte wijnen. Gelukkig stappen steeds meer wijnboeren over op de oude methode waarbij tijdens het fermentatieproces de druivenschillen meer hun kleur geven aan de wijn die niet voor niets Pinot Grigio (grijs) heet en niet Pinot Bianco (wit). Brezza, de Pinot Grigio van Luca Fedele, is aan de ene kant een frisse wijn en aan de andere kant een wijn met meer diepgang dan reguliere wijnen van deze druif. Wellicht hierdoor niet het allemansvriendje zoals de meeste Pinot Grigio’s, maar wij houden wel van ‘net-even-iets-anders’.

Verrassend was zijn bubbelwijn, Emily, vernoemd naar zijn petekind. Verrassend qua smaak maar ook omdat deze spumante (charmat methode) is gemaakt van Verduzzo, een authentieke druif van deze regio waar gewoonlijk een lichtzoete wijn van gemaakt wordt.

Voor het petekind Emily is ook het etiket uitgevoerd met de populaire meisjeskleur roze, hetgeen je mede door het donkere glas van de fles even op het verkeerde been zet omdat deze kleur veelal gebruikt wordt bij roze bubbelwijnen. Emily is echter een witte bubbelwijn. Een echte aanrader voor iemand die zijn gasten een bubbel wil serveren met een verhaal, ook weer een ‘net-even-iets-anders wijn’.

De ‘il Tramonto’ wijn: TRAMONT

En natuurlijk moesten we Tramont proeven. De rosato (rosé) met de Friulaanse naam ‘Tramonto’. Zoals vele rosato’s in deze regio wordt ook Tramont gemaakt van de Merlotdruif. Een frisse en toch volle rosato die heerlijk smaakt als terraswijntje, echter ook goed samengaat met vis, wit vlees. Hij misstaat zelfs niet op een zomerse BBQ. Deze rosé past perfect bij kruidige en pittige gerechten uit bijvoorbeeld de Indonesische, Indiase en Thaise keuken.

We kochten nog een doos met verschillende wijnen om thuis nog eens na te genieten van deze lekkere wijnen, die op het door ons gehanteerde criterium prijs/kwaliteit hoog scoren. We reden huiswaarts met een leuke ervaring rijker: een Friulaanse wijnboer met Friulaanse wijnen en dan nog eens met Friulaanse namen. Onze dag kon niet meer stuk!

KLIK HIER voor de ‘il Tramonto’ wijnbeoordeling van de Pinot Grigio (Brezza) van Luca Fedele
KLIK HIER voor de ‘il Tramonto’ wijnbeoordeling van de Rosato (Tramont) van Luca Fedele
KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE WIJNBEOORDELINGEN VAN IL TRAMONTO

Azienda Agricola Fedele Luca
Via Pietro Zorutti 13 – Corno di Rosazzo (UD) – Italy


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.