De twinkelogen van wijnboer Sergio Bortolusso

il tramonto_bortolusso_foto ad smets_2966Toen we op weg waren naar wijnhuis BORTOLUSSO vroegen we ons af wat het woord ‘Cav.’ betekende in de officiële naam Azienda Agricola Bortolusso Cav. Emiro Bortolusso. Cava? Cava is een Spaanse bubbelwijn en het woord Cava wordt ook gebruikt voor Spaanse wijnhuizen, c.q. hun wijnkelders. Toen we erachter kwamen, schaamden we ons een beetje, want Cav. Is een afkorting voor Cavaliere, ridder. De oprichter Emiro Bortolusso droeg deze Italiaanse eretitel. Dit vergeten we dus nooit meer!

il tramonto_bortolusso_foto ad smets_2959

broer & zus Sergio & Clara Bortolusso

Na de dood van Emiro hebben zoon Sergio en dochter Clara het roer overgenomen. Het wijnhuis (DOC Annia Friulië) ligt in Carlino, vlakbij het pittoreske havenstadje Marano aan de Lagune van Marano. Door het zeeklimaat en de ziltige, zanderige kleibodem krijgen de wijnen hun specifieke smaak. In DOC Annia Friulië zo ook bij wijnhuis Bortolusso worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd.

Het klikte gelijk met de spontane, vrolijke Sergio. Daar waar zus Clara de nuchtere businesswoman is, de marketing in handen heeft en de hele administratieve rompslomp op zich neemt, is Sergio de oenoloog, de wijnmaker, de charmante gastheer die z’n gasten meeneemt in z’n enthousiasme en passie voor wijn.

Eén van de foto’s in de fotogalerij toont een lange rij flessen. We hebben ze niet allemaal geproefd, maar toch passeerde een flink aantal de revue. Tijdens het proeven gaf Sergio prettige, uitgebreide en persoonlijke uitleg.

il tramonto_bortolusso_foto ad smets_05395

Twinkelogen
Het viel ons op dat bij de witte wijnen zijn ogen glinsterden. Bij de rode wijnen ontbraken de pretoogjes. Toen we oprecht aangaven dat we enthousiast waren over de witte wijnen, maar dat geen enkele rode wijn ons echt beviel, gaf hij ruiterlijk toe dat rode wijn niet ‘zijn ding’ was. Als klein wijnhuis (40 hectare) kun je je niet de luxe permitteren om je volledig toe te leggen op een paar wijnen. De klanten (de markt) verwachten dat je een ruim assortiment aan wijnen aanbiedt, dus de rode wijnen mogen niet ontbreken. Sergio is hard bezig een inhaalslag te maken ten aanzien van de kwaliteit van hun rode wijnen.

Zo zie je maar, hoe open en eerlijk de als gesloten en stug bekend staande Friulaan, tijdens een eerst ontmoeting is. Inmiddels zijn we al diverse malen teruggegaan naar BORTOLUSSO om met vrienden/gasten de witte wijnen te proeven en te kopen. Voor een heerlijke Friulano, Malvasia of Traminer Aromatico kun je zeker terecht bij


Clara & Sergio BORTOLUSSO20150603_iltramonto_bortolusso

 

Heb je belangstelling voor de wijnen van Bortolusso, neem dan gerust contact met ons op.

 

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *