La sagra di Torsa

sjaak en Michele

Sjaak Verweij & Michele Pestrin

Met vrienden waren we recentelijk bij olijfolieproducent Olistella in Palazzolo dello Stella en onze ‘geweldenaar’ Sirio Gigante (dat is zijn echte naam hoor), vertelde ons dat op 15 augustus Maria ten Hemelopneming altijd goed gevierd wordt in Torsa, het dorpje waar hij woont.

We waren toevallig in de buurt rond het aperitief dus waarom niet even 3 kilometer verderop om het dorp van de Gigantes te bezoeken. Laatst waren we er ook al omdat er een mooi huis te koop staat. Bij navraag bij de burgemeester bleek echter dat in het dorp de komende 5 jaren geen internet mogelijk zal zijn. Iets wat natuurlijk voor ons niet kan.

IMG_3749We troffen het door meteen wat mensen tegen te komen die we kenden, o.a. Michele Pestrin, de bijzonder aardige man die onze voortuin van Villa Greta voor een deel heeft aangelegd, was er met zijn vrouw, kinderen en wat vrienden. Uiteindelijk bij de kassa een bestelling gepleegd en de wachttijd voor 2 porties friet was bijna een uur. Ze zijn sneller met de pizza’s die Italianen, maar okay, een dorpsfeest met meer dan 30 vrijwilligers die al het werk doen, daar hebben wij grote waardering voor. Dus klagen we niet. Voor de honger hebben we ook geen friet nodig!

Gabriele & Ivano Comuzzi

Gabriele & Ivano Comuzzi

Toeval bestaat niet, dus het moest zo zijn dat we aan een lange biertafel gingen zitten met ons flesje wijn en wat glazen waar ook de broer van de voorzitter van dit grote dorpsfeest zat. Ivano Comuzzi merkte al snel dat wij buitenlandse journalisten zijn en dus gingen alle registers open en daarmee tevens alle deuren.

Terwijl Sjaak met leuke mensen uit Grado een het netwerken was, liet ik me door deze vriendelijke man op sleeptouw nemen. De keuken in, naar de grillen, bij de biertap, het orkest. Overal wat handjes schudden en verhalen aanhoren.

De broer van Ivano, Gabriele Comuzzi, is al 9 jaar vanuit een grote portie ideologie voorzitter van deze sagra (dorpsfeest). Het kost hem veel tijd en hij doet het met volle overgave. In het dagelijkse leven zijn Gabriele en zijn broer metselaar. Ze hebben ook een groot deel van de gemeenschappelijke hallen, waar dit dorpsfeest wordt georganiseerd, gebouwd. Dit om enerzijds de kosten voor de gemeenschap te besparen en anderzijds meer controle te hebben over de kwaliteit van de bouwwerken.

acqua paradisoDe mensen achter de tap – ze schonken een ongelooflijk lekker biertje uit Sauris – waren allemaal erg bereid om te poseren voor de foto. Het leek net alsof een vreemdeling voor het eerst aandacht aan HUN feest kwam geven. Het was geweldig en ook het tweede glas bier smaakte evenzeer nog naar meer. Geweldig lekker, maar wel een beetje duur want waar een glas wijn € 0,80 kost, is € 2,50 voor een glas bier toch een stevige prijs. Bij dat bier een bordje Speck van Wolf (een firma uit Sauris die een soort ambachtelijke rauwe ham produceert). Mijn avond kon niet meer stuk.

gigantiBij de Gigantes ging het er stoer aan toe! Het ene biertje na het andere werd ingeschonken. Al was dat hun eigen gebrouwen bier. Geweldig, want de olijfolie die ze produceren zit aan de top van het segment in de regio en nu komen ze met hun eigen bier. Over een tijdje pakken ze het ‘groots’ aan en dan komen we er zeker op terug. By the way: de vrouw van Sirio werkt op de marketingafdeling van bronwaterproducent ‘Acqua Paradiso’ uit het gelijknamige buurdorp. Weer een interessant onderwerp voor il Tramonto. De afspraak is al gemaakt (dat noemen we nog eens netwerken!)
Voor iedereen die van lekkere dingen houdt en van een inspirerende en toch ontspannende vakantie: kom hierheen, het is hier verrukkelijk!


 

4 comments

 • G Zuidema

  Hallo journalisten. Ja lekker eten en drinken, daar in Pertegada.
  Maar vergis ik me niet, wordt Sjaak niet wat dikker? Pas maar op voor de cholersterol.
  Maar het dorpje Pertegada kan ik niet vinden op google-earth. Groeten, Gerard.
  Was ‘t niet beter geweest, wanneer jullie zelf geroeid hadden!! Wanneer word je burgemeester, Ad?
  Groetjes, Els.

 • Maria. da Grado

  Ci siamo conosciuti a Torsa venerdì sera e siamo gli amici di Gabriele e Ivano Comuzzi. Ho letto l’articolo sul vostro blog riguardante la sagra di Torsa, mi ha fatto molto piacere perché avete molto ben spiegato tutte le caratteristiche di quel paese {o villaggio} spero possa servire a fare pubblicità nel vostro bel paese. D’ora in poi seguirò i vostri articoli perché sono interessanti e gli apprezzo di più perché sono fatti da giornalisti stranieri che apprezzano la nostra regione. Spero risentirci il prossimo anno al vostro rientro in Pertegada, per ora ricevete i nostri saluti e buon rientro in Olanda

  • Grazie, Maria, per i cari complimenti! Naturalmente ci vediamo. Se avete informazioni interessanti per pubblicare, ci informate?! Ciao ciao 🙂

   • maria

    CIAO sono Maria volevo dirvi che a Udine nei giorni 11/14 settembre c’è una manifestazione chiamata Friuli Doc. Se vi può interessare trovate tutto su Internet Friuli Doc 2014 troverete di tutto e di più dal mangiare al bere artigianato locale,e prodotti Austriaci e sloveni insomma di tutto un po’.Spero che l’informazione vi possa piacere e se decidete da venire a Udine possiate passare delle belle ore Un caro saluto a voi due Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *