Knal luidt de voorjaarsschoonmaak in

hobby: zelf wijn bottelen

hobby: zelf wijn bottelen

Vol trots bloggen we regelmatig over onze zelfgemaakte jam, tomatenpulp en limoncello. We moeten toegeven, het kan ook wel eens mis gaan.

Een paar maanden geleden kochten we bij een wijnboer de witte zoete Fior d’Arancio. Deze wijn wordt alleen maar geproduceerd in het wijngebied Colli Euganei (provincie Padoa).

We kochten de wijn ‘los’ uit het vat om thuis in flessen te doen. Want als je deze ‘stille’ witte wijn in flessen doet en een paar maanden laat rusten, wordt deze wijn door het natuurlijke gistingsproces spumante, oftewel bubbeltjeswijn.

Heerlijk en feestelijk als dessertwijn. De voorraad van vorig was op, dus waren we toe aan een aanvulling. De wijn hebben we in gebruikte prosecco flessen gedaan en met een speciale plastieke prosecco dop en metalen afsluiting goed afgesloten.

Champagne/prosecco flessen zijn speciaal gemaakt, omdat de druk kan oplopen tot 6 bar en dat is drie keer zo hoog als de druk in een autoband. We kwamen echter 1 fles te kort. “Verbazingwekkend!” zullen vele lezers van il Tramonto zich afvragen, omdat ze voldoende glazen bubbeltjeswijn voorbij zien komen op onze blogs’. Toen maar een gewone wijnfles gebruikt, maar wel met “kurk” en metalen beugel goed afgesloten.

Hadden we dus niet moeten doen!

Toen we vanmiddag boven op de werkkamer op de laptops zaten te ratelen, hoorden we een enorme klap. We schrokken ons rot en sprongen op. ‘Er is iets gebeurd bij de buren!” Ad vloog naar beneden en ik keek vanaf het balkon om te ontdekken wat er gebeurd zou kunnen zijn. Niks bij de buren! Bij nader onderzoek ontdekten wij de ravage in onze eigen garage. De ‘foute’ fles bleek te zijn geëexplodeerd.

de ravage

de ravage

De garage lag tot in de kleinste hoekjes bezaaid met glas, langs de wanden droop de zoete plakkerige wijn naar beneden en we zagen een gat in het stucwerk van het plafond. De rest van de middag stond in het kader van de grote voorjaarbeurt voor de garage. De meubels en voorraad naar buiten, glasscherven opvegen, alles maar dan ook álles nat afnemen, dweilen, laten drogen, stofzuigen en nóg een keer dweilen. Och ja, hebben we dat compartiment alvast goed onder handen genomen. Het begin van de ‘grote’ schoonmaak is aangebroken.

We hebben onze les geleerd. Die speciale spumante flessen zijn er niet voor niets!

De garage ruikt trouwens nu wel heerlijk naar zoete muskaatdruiven. Wellicht een aanvulling op het assortiment van Airwick spray?

van de tafel, tegen het plafond en toen weer op de grond.....
van de tafel, tegen het plafond en toen weer op de grond…..
gat in plafond

gat in plafond

 

 

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *