Wijnhuis FORCHIR, een bezoekje waard…

Wij brachten een bezoek aan wijnhuis FORCHIR en hadden een interview met Giulia Bianchini, de dochter van de eigenaar.

Onze kleine gemeente Camino al Tagliamento – bestaande uit 5 gehuchten met totaal 1.800 inwoners – telt 4 officiële wijnboeren. Los van de tientallen hobby-wijnboertjes (waaronder veel van onze buren), zijn er meerdere bedrijven die druiven verbouwen doch geen eigen wijn produceren. Zij brengen hun druiven naar een coöperatie die wijnen maakt onder de naam van de coöperatie. Het grootste wijnhuis in ons dorp is FORCHIR met in totaal 230 hectare aan wijngaarden, waarvan 150 hectare in Camino en de rest in de ruime omgeving. Met een productie van 2 miljoen flessen een grote ‘jongen’!

wijndozen met het oude familiewapen van de familie Forchir

HERKOMST NAAM FORCHIR

De naam FORCHIR leidt terug naar een adellijke familie uit de Oostenrijks-Hongaarse monarchie die begin 1900 een nieuw bestaan zocht in Italië. Sinds 1984 is het wijnhuis Forchir niet meer in handen van deze familie, al wordt het familiewapen wel nog steeds gebruikt op de etiketten.

Sjaak Verweij – Nicoletta – Giulia Bianchini

Wijnhuis Forchir wordt gerund door eigenaar Gianfranco Bianchini en dochter Giulia. Samen met collega Nicoletta verzorgde Giulia een rondleiding door het bedrijf. Een gloednieuwe, hypermoderne locatie, iets wat je niet verwacht bij een wijnhuis. Klassieke wijnhuizen met een familiewapen associeer je eerder met een kasteel, oud landhuis of een romantische boerderij. Bij Forchir is niet alleen de locatie anders, maar zijn veel andere dingen nét even iets anders dan bij andere wijnhuizen.

CO2 neutraal

Imposant qua grootte en prachtig te horen dat ze CO2-uitstoot neutraal zijn dankzij de honderden vierkante meters zonnepanelen en een aardwarmteplompinstallatie. Giulia benadrukt dat ze toch geen biologisch bedrijf zijn ondanks het feit dat ze geen pesticiden gebruiken en een ondergronds irrigatiesysteem onder de wijngaarden hebben aangelegd, dat er voor zorgt dat er geen water wordt verkwist door te sproeien in de open lucht. Echter, als je bedenkt dat zij al deze maatregelen hebben aangebracht, zou je denken dat ze volledig biologisch zijn. Niets is minder waar.

We liepen door de hallen met enorme roestvrijstalen tanken met wijn. Als één van weinige wijnhuizen in Noord-Italië verzorgen zij zelf het proces om van zogenaamde ‘stille’ wijnen bubbelwijnen (spumanti) te maken. Het spumantiseren vindt plaats in roestvrijstalen tanken met extra dikke wanden. De wijn staat onder druk tot wel 6 bar.

De rondleiding eindigde in de grote ruimte waar de wijn in de flessen wordt gebotteld. Een reusachtige machine die 3.000 flessen per uur kan verwerken. Met een productie van 2 miljoen flessen per jaar heb je natuurlijk wel een beetje capaciteit nodig….

de machine die 3000 flessen per uur vult met wijn, voorziet van kurk, capsule en etiket

En dan nu over de wijnen…….

ÈTHOS, een witte wijn met ethiek

Naast het produceren van diverse varianten rode, witte en bubbelwijnen is FORCHIR een aantal jaren geleden begonnen met het planten van resistente druivenranken. Resistent – immuun – betekent o.a. dat er minder ‘behandelingen’ nodig zijn, bijvoorbeeld slechts 4 keer per jaar ten opzichte van bijvoorbeeld de Prosecco-druif die ongeveer 20 behandelingen nodig heeft tijdens het groeiseizoen (klik hier voor onze blog waarin we uitleggen wat resistente druivenrassen zijn). Sinds vorig jaar produceert Forchir ÈTHOS, een ‘mix’ gemaakt van resistente varianten van de Friulano- (Tokay) en Sauvignon-druiven. Echter rassen die deze namen niet mogen dragen.

Vandaar de naam ÈTHOS, die verwijst naar de ETHIEK die steekt achter dit prestigieuze wijnproject. We hadden deze wijn al een paar keer geproefd o.a. bij een wijnproeverij met meerdere wijnhuizen. Nu nogmaals thuis in alle rust geproefd: een jonge, mineraalrijke en toch volle wijn. Lichtgeel van kleur met een beetje groene gloed. Wij roken wit fruit, zoals appel en peer. Een volle en toch frisse smaak.

Refoscone en nog veel meer

Uiteraard proefden we nog andere wijnen. Voor deze blog gaat het te ver om hier diep op in te gaan, toch willen we jou als lezer één wijn niet onthouden, de Refoscone. Wij dachten in eerste instantie dat het hier een fantasienaam betrof voor de Refosco, een rode wijn gemaakt van de Refosco-druif die alleen in Friulië verbouwd mag worden. Het betreft hier echter een andere druifsoort al is het weliswaar een broertje van de Refosco. De Refoscone is een – bijna – vergeten druivensoort die echter al in 1700 gecultiveerd werd. De druiven worden na de oogst een week te drogen gelegd, de zogenaamde passito-methode. Na de persing wordt de wijn opgelegd in grote houten vaten. Een stevige wijn, veel body en een prachtige nasmaak.

Camino al Tagliamento

Ben je op vakantie in Noord-Italië in de regio Friuli Venezia Giulia – kortweg FVG – dan behoort een bezoek aan wijnhuis Forchir zeker tot de mogelijkheden. Lekkere wijnen voor een betaalbare prijs, niet te vergelijken met Franse wijnhuizen of Barolo of Chianti wijnhuizen. Oh ja, kom zeker ook bij ons aan en bezoek een van onze tentoonstellingen in Villa Valetudine.

De website van Forchir is ook in de Engelse taal, sowieso een leuke website omdat er verschillende filmpjes draaien over de oogst en de supermoderne locatie.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.