ÈTHOS, een wijn met ethiek

ÈTHOS, een wijn met ethiek. De speciale witte wijn van wijnhuis FORCHIR is gemaakt van resistente druivenrassen. Resistent, watte? In onze blog leggen wij het jou uit.

Bijna alle druivenrassen zijn enorm gevoelig voor o.a. schimmelziekten en de veranderde klimaatomstandigheden. In de laatste decennia is veel onderzoek gedaan om zogenaamde resistente / immune druivenrassen te ontwikkelen. Inmiddels zijn veel ‘clonen’ ontwikkeld van bijvoorbeeld de Merlot-druif.

POSITIEF: het positieve is dat er druivenrassen zijn ontstaan die zijn opgewassen tegen de klimaatveranderingen en veel voorkomende druivenziekten. Van deze zogenaamde ‘resistente’ druivenrassen worden fantastische wijnen gemaakt. Resistent – immuun – betekent bovendien dat er minder ‘behandelingen’ nodig zijn, bijvoorbeeld slechts 4 keer per jaar ten opzichte van bijvoorbeeld de Prosecco-druif die ongeveer 20 behandelingen nodig heeft tijdens het groeiseizoen.

NEGATIEF: De – lees: bureaucratische – regelgeving rondom het produceren van wijnen loopt achter bij de huidige ontwikkelingen. De wijn gemaakt van de resistente cloon van bijvoorbeeld de Merlotdruif mag NIET Merlot genoemd worden. Hetzelfde geldt voor alle andere grote namen als de Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Cabernet Franc en Barolo. Vooruitstrevende wijnboeren die hun kop figuurlijk boven het maisveld uitsteken worden tegengewerkt door de stroperige bureaucratie. In een restaurant kan de ober of sommelier een toelichting geven, maar wat te denken van een consument die voor een groot schap met rode wijnen staat en moet kiezen tussen bijvoorbeeld een Chianti Classico DOC of een Antinori Rosso IGT? Terwijl de laatste het resistente zusje is van de Chianti Classico en net zo lekker, zo niet nog lekkerder. Laten we hopen dat snel wordt ingezien dat het verouderde classificatiesysteem moet worden aangepast zodat de wijnen gemaakt van resistente druiven een eerlijke kans krijgen op de wijnmarkt.

Restistente druiven in ons eigen dorp

FORCHIR, een wijnhuis in ons dorp Camino al Tagliamento, maakt sinds vorig jaar ook een wijn van resistente druiven.

ÈTHOS, EEN WIJN MET ETHIEK
De nieuwe wijn van FORCHIR is het resultaat van een ‘mix’ van resistente varianten van de Friulano (Tokai) en Sauvignon-druiven. Echter rassen die deze namen niet mogen dragen. Vandaar dat deze wijn de naam ÈTHOS heeft gekregen, wat verwijst naar de ETHIEK die steekt achter dit prestigieuze wijnproject. ÈTHOS is niet alleen een lekkere, maar ook een ‘eerlijke’ wijn.

Klik hier om onze blog te lezen over het bezoek aan wijnhuis FORCHIR.


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.