Grappa Pagura

Grappa, wat ooit een afvalproduct was, is nu ‘hot’, iets wat ongetwijfeld samenhangt met de populariteit van Italië. Van de pulp van schillen en pitten die na het persen overblijft wordt deze bijzondere drank gedistilleerd.
Wij brachten een bezoek aan PAGURA, een klein familiebedrijf met een kleine productie, maar met grootse grappa’s! 

GRAPPA PAGURA
Castions di Zoppola in het hart van de Noord-Italiaanse regio Friulië is de bakermat van de in 1879 gestichte grappa stokerij. Het kinderloze eigenarenechtpaar ‘adopteerde’ Lindo Pagura en lieten hem de distilleerderij na. De kleinkinderen van Lindo vormen inmiddels de vierde generatie grappa stokers. Gianna, Dora, Maria Luisa e Lindo Pagura zetten de traditie voort.

Lindo Pagura en zijn zwager Angelo Toppazini gaven ons een uitgebreide rondleiding door het bedrijf, wat gekenmerkt wordt door traditie, passie, vakmanschap en waarborging van traditionele werkwijze en gebruik van authentieke materialen. Of je nu bij een ‘grote jongen’ als Nonino rondloopt of bij het kleine familiebedrijf Pagura, het proces in de koperen stookketels blijft de basis van grappa.

grappa pagura_ il tramonto_8666

de koperen stookketels

Wijnboeren uit de omgeving, zoals Azienda Paolo Ferrin, brengen na het persen van de druiven hun vinaccia, de verse wijndroesem naar de grappa stokerijen. Deze wijndroesem wordt gedistilleerd tot een ‘basisgrappa’ met een alcoholpercentage van maar liefst 70%. Met zuiver bronwater uit hun eigen bron wordt deze ‘basisgrappa’ aangelengd tot varianten met 45, 50 of 60% alcohol. Op onze vraag waarom zij – in tegenstelling tot vele concurrenten – geen grappa van 40% produceren, wordt stellig geantwoord: “Onze concurrenten doen dat voor de toeristen en voor de export.” En vervolgens trots op de borst kloppend: “Wij hier in Friulië drinken sinds generaties ‘stevige’ grappa en niet dat slappe spul met slechts 40% alcohol!” Over het vasthouden aan tradities gesproken…….

grappa pagura_ il tramonto_8676

‘art’ als grappa-fles

TRADITIE staat weliswaar hoog in het vaandel, maar blijft beperkt tot het productieproces. Voor de rest is Grappa Pagura een eigentijds bedrijf, met ieder jaar een nieuw product, een nieuwe grappa variant of een vruchten- of kruidenlikeur op basis van grappa. Sinds 30 jaar krijgt ieder jaar een kunstenaar de opdracht een keramieken fles te ontwerpen. Als ze ons niet verteld hadden dat deze ware collectorsitems grappa bevatten, waren we er zelf niet achter gekomen.

Inspelend op verpersoonlijkte cadeaus, zijn de speciale grappaflessen voorzien van een matte buitenkant, zodat je met een speciale pen een persoonlijke boodschap op de fles kan laten zetten. Alleen wanneer zwager Angelo Toppazini aanwezig is, kun je ter plekke getuige zijn van de aangeboden en landelijk bekende artisticiteit.

Uiteraard moesten we een paar grappa’s proeven. Onze favoriet van deze dag is de Invecchiata, de ‘oude’ grappa die jaren op eikenhouten vaten heeft liggen wachten op onze komst. Alhoewel deze grappa een alcoholpercentage kent van 50%, kwam deze toch als ‘zacht’ over.

grappa pagura_ il tramonto_8697

Pagura-zwager Angelo Toppazini voorziet de fles van een persoonlijke boodschap

Bij het afscheid nemen werden we aangenaam verrast door Angelo die voor ons ter plekke 2 flessen signeerde. Van deze grappa van Cabernet Franc gaat we ongetwijfeld nagenieten van de vriendelijkheid en hartelijkheid die we mochten ervaren bij de familie Pagura.

Bekijk de hele fotoreportage:

 

LEES HIER AL ONZE BLOGS OP IL TRAMONTO

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *