Ik op slippers en de buurvrouw zonder slip?

calzature_ad smets_5746In onze regio Friuli Venezia Giulia zou je het niet direct zeggen en toch geldt wereldwijd nog steeds de idee dat Italië echt designland nr. uno (1) is. Kijkend naar onze dorpsbewoners die allemaal zó hard moeten werken op het land of op het strand, dan zie je het Italiaanse design niet direct terugkomen in hun kleding / schoeisel.

Onze buurvrouw loopt de gehele zomer in een uitgerekt T-shirt dat ooit als nachtkleding dienst deed. Zonder BH en hopelijk met een slip? wordt dit kledingstuk maandenlang ingezet om de warmte te kunnen trotseren in de zomermaanden.

laarzen kopen op de markt

Maria Arizza op de markt van Pertegada. Zij verkoopt prachtige Italiaanse schoenen tegen redelijke prijzen.

Vrouwen en mannen in winkels of restaurants dragen teenslippers, onze buurmannen die allemaal een groentetuin hebben, hebben soms nog tuinschoenen aan, vaak een oud en vertrapt paar schoenen van 30 jaar terug. En wij?

Sommige mensen denken dat we rijk zijn maar schijn bedriegt. Gelukkig val je hier op als je te net gekleed gaat, dus kunnen wij ons lekker verschuilen achter de gangbare mode in ons dorp. En zo valt het ook minder op dat we net zo rijk zijn als de gemiddelde Italiaan. Los daarvan weten wij inmiddels dat kleding en schoeisel echt functioneel moeten zijn bij een dorps leven in Bella Italia.

Ik koop mijn schoeisel nu al 9 jaren op de markt in Pertegada. Prachtige (kalfs)leren schoenen die ik vervolgens niet versleten krijg omdat ik ze maar weinig aan heb. Bij regen draag ik Italiaanse laarzen, op het land en tijdens het druivenplukken komen de boerenklompen uit Nederland erg goed van pas en als we 15 keer op één dag onder de koude douche staan vanwege de warmte, zoals vandaag, dan doen de teenslippers erg goed dienst. Natuurlijk is het verrukkelijk om maandenlang gewoon op blote voeten te lopen. Zalig!

Daarom kan ik 15 jaar met teenslippers doen. Hoewel het huidige exemplaar nu de eerste slijtage laat zien….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *