Beeldentuin, Italiaanse droom verwezenlijkt

ITALIAANSE DROOM VERWEZENLIJKT – Jaren droomde ik van een groot huis, een lange oprijlaan en een grote tuin met klassieke beelden. Mijn droom is uitgekomen, ik heb m’n beeldentuin.

Het huis en de parktuin zijn nog niet helemaal af, maar de beelden zijn er.

Symboliek tuinbeelden

De leeuw – koning van het dierenrijk – heeft in veel culturen een symbolische betekenis, zoals dapperheid, kracht en overwinning. De pijnappel is o.a. het symbool van vruchtbaarheid en onsterfelijkheid maar ook als Bachus-symbool voor seksuele opwinding. Al eeuwenlang sieren replica’s van goden en godinnen uit de Griekse en Romeinse mythologie tuinen van landhuizen en kastelen. “Dat wil ik ook in onze tuin!” riep ik al jaren geleden. Nu is het zover. Graag neem ik je mee in onze parktuin.

Onze keuze!

Vaak zie je de beeltenissen van leeuwen en pijnappels in familiewapens en aan de ingang van kastelen en herenhuizen. We zijn nog druk doende om een gezamenlijk ‘wapen’ te maken. Zodra dat af is, komt dat wapen ook op het huis te hangen. Waarschijnlijk ook een vlag die standaard in de tuin wappert, als we thuis zijn. Vooruitlopende hierop kozen wij er vorig jaar al voor om zowel beelden van leeuwen als pijnappels (allemaal ruim een halve meter hoog) te plaatsen bij de ingangen van de twee oprijlanen van het landgoed Villa Valetudine. De pijnappels speciaal voor Ad, mijn eigen kleine Bachus!

Blote billen richting straat

Nu is onze verzameling aangevuld met een grote en een kleine David (Michelangelo), een grote Discuswerper (Myron) en een Hercules. Binnen één dag nadat de beelden geplaatst waren, kregen we al telefoontjes van dorpsgenoten dat we de beelden verkeerd geplaatst hadden. “Ze horen niet met de blote billen naar de straat te staan!” Wat hoort niet en wat hoort wel, wat een flauwekul! Al is het een ongeschreven mores, wij doen het anders: zoals wij het mooi vinden. “Het een wettelijke regel om in onze straat maximaal 50 Km te rijden en niet 80 zoals jullie doen!” Zo luidde ons antwoord. “En wij kijken liever tegen de voorkant van de beelden aan als we op ons bordes zitten en niet tegen blote billen. Daarom kijken alle beelden uit op het bordes dat het ‘panorama-punt’ van de parktuin is geworden. En als we daarmee een ongeschreven ‘gebruiksregel’ schenden, dan is dat lekker poeh!”

Nog meer naakt aan de zijkant van het huis

Om eventueel commentaar te voorkomen op al het mannelijk naakt, kregen de Venus van Milo en een ‘gewone’ Venus een prominente plek in de nissen in de zijmuur van het hoofdgebouw. Daar waar de gasten hun auto’s parkeren.

Grote jongens hadden voeten in aarde

De grote cementen ‘jongens’ hadden nog al wat voeten in de aarde, figuurlijk maar ook letterlijk. Eerst werd een 70 cm diep gat gegraven om daar een gewapende betonnen fundering in te storten, die vervolgens weer netjes werden gestuukt.

Om de sokkels en beelden op hun plaats te krijgen werd een grote graafmachine als hijskraan ingezet. Met zweet in m’n handen stond ik toe te kijken omdat ik bang was dat een kabel zou loslaten of breken. Na een spannend uurtje kon ik weer rustig ademhalen en genieten van onze nieuwe aanwinsten.

Mijn droom is werkelijkheid geworden!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.