Mag het een keer ietsje meer zijn?

il tramonto nieuwjaarspartyWij wensen alle lezers een goed Nieuwjaar toe. In alle opzichten! Met onze blogs en met de edities van il Tramonto willen wij graag een positieve bijdrage leveren: middels een glimlach, een vrolijke noot dan wel een doordenkertje.

Met Bella Italia als uitgangspunt. Informatie over hoe het leven er uitziet, wat de mensen doen, eten en drinken.

De meeste toeristen kennen Italië van de grote vakantie in de zomermaanden, toch wil ik serieus benadrukken dat de decembermaand absoluut een aanrader is voor iedereen die van lekker eten en kerstsfeer houdt. De Italianen weten echt wel wat feesten betekent. De straten, die er in de zomer ‘s avonds verlaten en donker uitzien, zijn nu vrolijk en met alle kleuren kerstverlichting opgesmukt. Het tegenovergestelde van ‘less is more’ wordt met verve gepraktiseerd. Prachtig!

Oud en Nieuw vieren met Italianen is een even grote belevenis als Kerstdag vieren. Aanil tramonto oudjaarsavond tafel met veel eten en heel wat drank. In de dorpen waar wij vertoeven is het gebruikelijk dat iedereen iets meeneemt. Een voorgerecht dan wel een tussengerecht, een toetje of een extra flesje van het een of het ander. Zo zaten we om 02:00 uur ’s nachts nog aan het 2de hoofdgerecht. Natuurlijk met lenticchie & cotechino. Lenticchie (linzen) eten tijdens de jaarwisseling brengt volgens de Italiaanse overlevering geluk. We hebben derhalve maar een extra portie opgeschept! De kans op een extra shot geluk wijzen we zeker niet af. Toch?!

Tja en dan is de eerste dag van het nieuwe jaar aangebroken en dan moet er Nieuwjaar gevierd worden met Oostenrijkers die hier een vrijetijdshuisje of bootje hebben. Wat wil je, zo dicht bij huis de wondere wereld van het genot! Dan is het logisch dat er Oostenrijkse enclaves te vinden zijn aan de Golf van Venezia. Echter op zo’n il tramonto GulaschsuppeNieuwjaarsdag gaat hun traditie toch voor de geneugten van de Italiaanse keuken en is het Gulaschsuppe eten! Een grote tafel in het plaatselijke restaurant (Agli Angeli) wordt afgehuurd en de eigen soep wordt meegebracht. En dat niet alleen. Koekjes, snoepjes, brood, versieringen, servetten en alles wat nodig is om de overdaad tot één geheel te laten worden zodat het niet meer opvalt. Oostenrijk ligt toch wel dicht tegen Italië aan, zo merken we op zo’n moment. En er zijn nog meer overeenkomsten!

Sluiten de Italianen een weldaad aan tafelen af met limoncello en grappa, de Oostenrijkers doen dat met Schnaps en wodka. Dat zouden wij Nederlanders toch niet doen? Gewoon een kopje koffie met een koekje erbij en dan is het Schluss, of niet dan. Vanuit onze sobere en simpele mentaliteit gedogen wij voor deze ene keer de impulsen van de Oostenrijkse en Italiaanse ‘mag het ietsje meer zijn’ mentaliteit!

2 albums van oudjaarsavond en nieuwjaarsdag

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *