Gouden prijs voor gele bubbelwijn

DE IL TRAMONTO GOLDEN GONDOLA AWARDS 2020/21 – In de categorie ‘mousserende wijnen’ ging de Golden Gondola Award 2020 naar de Ribolla Gialla metodo classico van wijnhuis Pittaro.

Tijdens een feestelijk evenement op Villa Valetudine werden 10 prijzen – 7 van de editie 2020 en 3 van 2021 – uitgereikt door hertogin Tilde en hertog Alessandro Badoglio. Fabiola Tilatti, bestuurslid van Movimento Turismo per il Vino FVG, leidde iedere prijswinnaar in met de toelichting waarom de internationale il Tramonto Golden Gondola Award werd toegekend.

De il Tramonto Golden Gondola Award 2020 in de categorie ‘mousserende wijnen’ werd toegekend aan de Ribolla Gialla (metodo classico) van wijnhuis Vigneti Pietro Pittaro, gevestigd in Zompicchia di Codroipo. De door ziekte afwezige Pietro Pittaro werd vertegenwoordigd door Massimo Del Mestre, directeur van Movimento Turismo per il Vino FVG. In zijn dankwoord bedankte Del Mestre tevens het Italië-magazine il Tramonto voor de inzet om de minder bekende regio FVG (Friuli Venezia Giulia) onder de aandacht te brengen van de Nederlanders en Nederlandstalige Belgen.

Massimo Del Mestre – Fabiola Tilatti – Hertog Alessandro Badoglio

Toelichting toekenning prijs:

“In januari 2019 heeft il Tramonto een ontmoeting georganiseerd tussen een twintigtal wijnspecialisten / producenten waarbij de Ribolla Gialla Spumante van 12 wijnhuizen collegiaal werd geproefd. Doelstelling van il Tramonto was om de Friulaanse producenten mee te nemen in een pilot om van dit puur Friulaanse product een internationaal Unique Selling Product te maken. Met de internationale handelsnaam PROGIALLO zou FVG furore kunnen maken en de wereldbefaamde PROSECCO in de schaduw kunnen plaatsen. In Nederland en België denkt men bij Prosecco aan de Veneto en niet aan Friulië. Met Progiallo zou Friulië zich in de spotlight kunnen plaatsen. Il Tramonto roept wijnhuizen, de regio FVG en wijninstanties liefdevol op om synergetisch met ons samen te werken om dit goudgele Friulaans product wereldwijd te vermarkten. (klik hier voor het – Italiaanse – artikel over deze avond)

Il Tramonto vertrouwt erop dat met de toekenning van de Gouden Award aan wijnhuis Pittaro van de wereldvermaarde Pietro Pittaro, een Friulaanse grootheid die zelfs zijn wijn aan president Poetin mocht laten proeven, vanuit vele andere delen van de wereld de pijlen gericht gaan worden op de Ribolla Gialla, een 100% eigen Friulaans product.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.