Montasio kaas, de Goudse van Noord-Italië

Montasio kaas is de Goudse kaas van Noord-Italië. Nou ja, wereldwijd misschien iets minder bekend, maar door de eeuwenlange geschiedenis, de hoge kwaliteit en de zorgvuldige bewaarde bereidingswijze kreeg deze kaas het DOP-kwaliteitscertificaat. De moeite waard om eens te proeven.

Italië kent duizenden soorten kaas, iedere Italiaanse regio heeft z’n eigen topper. In onze Noord-Italiaanse regio Friulië (officieel Friuli Venezia Giulia) is de Montasio de meest bekende. Het beschermde DOP-predikaat staat garant voor een eerlijke kaas. Montasio is een allemansvriend, niet te hard, niet te zacht, niet te pittig, niet te flauw en wordt op alle tijdstippen van de dag gegeten: zo uit het vuistje met een stuk brood bij een aperitief, op een luxe belegd broodje of verwerkt in warme gerechten. Het meest bekend is de FRICO, een soort harde, krokante kaaskoek van alleen maar kaas of een mengsel van kaas en aardappel.

Frico met een stukje polenta

Even in detail: Montasio is net als de Nederlandse Goudse een half harde, gekookte wrongelkaas die uitsluitend is gemaakt van koemelk. In dit geval uitsluitend van koeien uit delen van Friuli Venezia Giulia en de Veneto. Het DOP-keurmerk geeft aan dat de grondstoffen alleen uit een bepaald gebied komen en ook in dat gebied worden geproduceerd en verwerkt volgens voorgeschreven procedures. De kaas wordt gemaakt in de vorm van een plat wagenwiel. De Montasio is verkrijgbaar in drie varianten: Fresco (jong) die tussen de 2 en 4 maanden oud is, Mezzano (belegen) die tussen de 5 en 10 maanden oud is en Stravecchio of Stagionato (oud/gerijpt) die meer dan 10 maanden oud is.

Kenmerkend aan de Montasio zijn enerzijds de kleine gaatjes, oogjes, die bijna allemaal dezelfde vorm hebben. De jonge Montasio heeft een zachte, elastische en compacte lichtgele korst die niet behandeld is en kan worden gegeten. Een ander kenmerk is de naam Montasio die diagonaal op de zijkant van kaas is ‘gedrukt’, feitelijk met een metalen vorm is mee geperst in de korst.

De Montasio is inmiddels zo populair dat iedere kaasboerderij deze kaas ‘namaakt’. Het productieproces is hetzelfde alleen komt de melk niet uit de geregistreerde regio. Zonder het DOP-predicaat wordt het op de markt gebracht onder de naam Formaggio Latteria (‘kaas van de kaasboer of kaasfabriek’).

Wij eten de Montasio al jaren en raken er nooit op uitgekeken. Om eerlijk te zijn, zolang wij nog af en toe in Nederland komen nemen we een paar stukken Goudse kaas mee, maar de rest van het jaar genieten we van de regionale kazen waaronder de Montasio. Wanneer we in de toekomst helemaal niet meer beschikken over de Nederlandse kazen dan hebben wij een ultiem alternatief gevonden.

NB: Montasio is in Nederland en België verkrijgbaar bij diverse delicatesse- & kaaspeciaalzaken en online-shops met Italiaanse producten

Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.