Klokkenluider pas op, de Madonna komt eraan

De mythe rondom het kerkje met de mooie naam Chiesetta della Madonna della Neve, kapel van de heilige maagd van de sneeuw: het Mariabeeld wat niet wilde verhuizen.

La chiesetta staat aan de rand van de unieke bronrivier de Stella.

Op nog geen 7 km van ons dorp Pertegada staat een prachtig kapelletje met de mooie naam Chiesetta della Madonna della Neve, kapel van de heilige maagd van de sneeuw. De herkomst van de naam duidt op een legende uit de vierde eeuw na Christus waar in Rome een Mariabeeld er voor zorgde dat het er in de nacht van 4 op 5 augustus sneeuwde.

rechts Andrea De Nicolò, de jonge burgemeester van Precenicco (UD)

Traditioneel wordt op 4 of 5 augustus in deze kapel te Titiano een concert gegeven ter ere van deze Madonna. Inmiddels worden wij ieder jaar door de bevriende jonge burgemeester van Precenicco – waarvan het gehucht Titiano onderdeel uitmaakt – uitgenodigd om de jaarlijkse herdenking bij te wonen.

Het oudste gedeelte van dit kerkje stamt uit de 13e eeuw. Wat nu het gehucht Titiano is, was ooit een belangrijke plek aan de wonderschone bronrivier de Stella waar onder andere de Orde van de Tempeliers zich had gevestigd. Het wapen van de Tempeliers is terug te vinden boven de ingang.

het wapen van de Tempeliers

Maria met heimwee aan de wandel: ‘la donna è mobile’

Het kerkje bevatte twee Mariabeelden, de Madonna della Neve (16e eeuw) en Maria Piccola, niet de jonge Maria, maar de kleine (piccola) vanwege de kleine hoogte van dit beeld (15e eeuw). En over deze laatste, Maria piccola, bestaat in deze regio een legende:

Na twee eeuwen was het kerkje in verval geraakt waardoor werd besloten de beelden onder te brengen in de kerk van Precenicco. De volgende dag was het Mariabeeld van haar nieuwe plek verdwenen en werd enige dagen later door een visser teruggevonden in het riet achter het vervallen kerkje. Het beeld werd teruggebracht naar de kerk in Precenicco. Echter de volgende dag was het beeld wederom verdwenen en eveneens teruggevonden in het riet. Volgens de legende gebeurde dit meerdere malen waardoor de parochie – ten einde raad door deze reislustige Maria – besloot het vervallen kerkje te restaureren om ‘Maria piccola’ haar oude plek terug te geven.

Inmiddels is het kerkje meerdere malen gerestaureerd en wordt het niet dagelijks meer voor kerkdiensten gebruikt. Het dient bovenal als unieke trouwlocatie of voor speciale concerten zoals het jaarlijkse concert in augustus. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de twee Mariabeelden toch weer ondergebracht in de kerk van Precenicco, waar ze zich – merkwaardigerwijze – koest houden en zich nog steeds bevinden.

Sjaak als kwajongen…..

 

Klokkenluiders

Toen wij de eerste keer bij dit kerkje waren (in 2007), was ik gefascineerd door het touw dat uit de kleine klokkentoren hing. Ik kon de verleiding niet weerstaan om de klok te laten luiden. Het was heel spannend. Ad heeft toen een foto gemaakt en de twee boefjes van boven de 40 stapten in de auto om er snel tussen uit te piepen, want wie weet keert de Madonna boos terug op haar oude stek….

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *