Cividale – een bezoek aan de 1200 jaren oude tempel van de Longobarden

TEMPIETTO LONGOBARDO – uniek bezoek aan Cividale del Friuli.
Een 1200 jaar oude tempel in Cividale is niet toegankelijk voor bezoekers. Je kunt vanuit een bovenraam alleen maar naar binnenkijken. En wij mochten WEL de tempel betreden. Een unieke ervaring!

Werelderfgoedlijst UNESCO
Cividale del Friuli, kortweg Cividale ligt in het noordoosten van Italië op slechts een tiental kilometers van de grens met Slovenië. De regio Friuli ligt strategisch in de hoek Oostenrijk, Italië en ex-Joegoslavië – daarom ook wel ‘de poort naar Europa’ genoemd – en heeft door de eeuwen heen regelmatig te maken gekregen met invasies van verschillende volkeren. Ook Cividale heeft diverse overheersers gehad, de grootste en langste overheersing was die van de Longobarden. Voor deze blog gaat het te ver om diep in te gaan op de geschiedenis van deze Longobarden, maar één ding is zeker, ze hebben op architectonisch en cultureel gebied pareltjes achtergelaten dat het erfgoed van de Longobarden sinds 2011 is toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

uitzicht op de Duivelsbrug (meer dan 20 meter boven de rivier)

Cividale is echt de moeite van een bezoek waard, want de Duivelsbrug is zelfs voor kleine kinderen een belevenis. In deze blog belichten we met name de Tempietto Longobardo, dè bezienswaardigheid van Cividale, omdat ons bezoek ook uniek te noemen is.

trouwen op een historisch en romantisch plekje

Tempietto Longobardo – de tempel van de Longobarden
De 8e eeuwse Longobardische tempel bevindt zich in het klooster Santa Maria in Valle dat pal aan de rivier de Natisone ligt. Men vermoedt dat op deze plek ooit het hof van de Longobardische hertogen gevestigd was en deze tempel zou daar een overblijfsel van zijn. Het klooster dat hier in de middeleeuwen werd gebouwd, is om de tempel heen gebouwd. De tempel is zo bijzonder en kwetsbaar, dat je als toerist er niet in komt. Vanuit het klooster kun je alleen maar door een paar open ramen van bovenaf de binnenkant van de tempel aanschouwen en het is verboden om foto’s te maken.

bruidspaar Paolo Rodaro (wijnboer) & Lara Boldarini binnen in de tempel

Niemand mag de tempel betreden, maar wij wel!!
Omdat de trouwceremonie van onze Italiaanse vrienden in de kloostertuin door de burgemeester van Cividale – een vriend van het echtpaar – werd voltrokken, mochten slechts enkelen met het bruidspaar voorzichtig de tempel betreden om foto’s te maken van het bruidspaar op deze unieke plek. Ad stond natuurlijk vooraan om deze unieke kans te grijpen om snel foto’s te schieten mét flitser…..

Persoonlijk vind ik de zes vrouwenbeelden boven de oorspronkelijke hoofdingang het mooiste onderdeel van de Tempietto. Het lijkt wel alsof deze vrouwen vanuit de hoogte in de gaten houden wie de tempel betreedt. Een 1200 oud bewakingssysteem . Of het heiligen waren of nonnen, dat is niet bekend. In sommige historische onderzoeken worden het de ‘Vergini & Martiri’ genoemd, de maagden & martelaars. Wellicht waren het ‘slechts’ de adellijke vrouwen van Longobardische heersers?

Veel foto’s van de Tempietto kon Ad niet maken, omdat het bruidspaar centraal stond en we slechts enkele minuten de tempel mochten betreden. Daarom houden we het spannend. Wil je meer zien van deze 1200 jaar oude tempel, dan raden we je aan zelf een bezoek te brengen aan Cividale, want dit historische stadje heeft nog veel meer te bieden.

uitzicht vanaf de Duivelsbrug

Duivelsbrug en Keltische Grot
Een andere publiekstrekker is de Duivelsbrug. De brug biedt je een prachtig uitzicht op het stadje en diep onder je de rivier de Natisone. De eerste houten Duivelsbrug (1442) werd later vervangen door de huidige stenen brug. Een legende vertelt dat deze brug in één nacht door de duivel werd gebouwd (vandaar de naam), maar ja…….het is niet voor niets een legende….

Voor de liefhebbers is er ook nog een Keltische Grot (Ipogeo Celtico). Je moet goed zoeken, want de ingang vind je in een klein steegje tussen de Tempietto Longobardo en de Duivelsbrug. De grot uit de Keltische periode ligt twintig meter onder de grond. Tot op heden blijft het een mysterie waarvoor deze grot oorspronkelijk uitgehakt werd. Later – tijdens de Romeinse periode – werd de grot gebruikt als gevangenis. Je kunt bij het toeristeninformatiecentrum de sleutel ophalen en dan kun je er zonder begeleiding in. Let op: de trappen kunnen glad zijn en enkele tunnels zijn aan de lage kant!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *