Cappelletti, gevulde pasta uit Parma

Op il Tramonto schrijven we over ‘onze’ regio Friulië en onze belevenissen. Slechts een enkele keer is het niet typisch Friulaans en gaan we een beetje vreemd, zoals deze keer…..

dat we bij vrienden uit Parma hebben gegeten. Nee, wij zijn niet voor een etentje naar Parma gereden, maar naar hun buitenhuis bij ons in de buurt. Rosanna Valesi & Antonio Tolon wilden ons kennis laten maken met ‘hun’ keuken.

We hebben o.a. cappelletti (kleine hoedjes) gegeten. Dit is een gevulde pasta uit de regio Emilia-Romagna die niet mag ontbreken tijdens de kerstmaaltijd. Het lijkt een simpel hapje, maar daar vergis je je in. Allereerst bestaat de vulling uit stracotto van drie soorten vlees die meer dan 5 uur gekookt wordt (stracotto betekent letterlijk ‘heel lang gekookt’). Vervolgens wordt het vlees fijngemalen, gemengd met Parmigiano, Parmezaanse kaas (ja, de naam doet het al vermoeden, ook deze bekende kaas komt uit Parma), ei en paneermeel. Van verse pasta worden kleine hoedjes gemaakt die met het vleesmengsel worden gevuld. Maar dan zijn we er nog niet, want de pasta wordt gekookt in bouillon van cappone, kapoen die ook uren van te voren getrokken moet worden van dit nauwelijks verkrijgbare gevogelte. Cappelletti’s worden in de kapoenbouillon geserveerd met geraspte Parmezaanse kaas (cappelletti in brodo). We hebben genoten van deze gevulde kleine hoedjes. Gezien de intensieve bereiding, denk ik niet dat ik deze pasta zelf ga maken en kijken we dankbaar terug op deze uitnodiging. Óf we kopen ze kant & klaar óf wachten op een volgende uitnodiging van onze Parmezaanse vrienden.

Een goede Lambrusco
Niet alleen de cappelletti en de Parmezaanse kaas kwam uit de regio Emilia-Romagna, ook de wijn. We dronken namelijk een Lambrusco. En wie bij Lambrusco tegenwoordig nog denkt aan de goedkope pizzeriawijn uit de jaren 60 – 80 vergist zich. De Lambrusco was in die jaren zó gevraagd dat deze wijn aan zijn eigen populariteit ten onder ging door overproductie, corruptie en aanlengpraktijken. Inmiddels zijn de goede Lambrusco wijnen bezig met een nieuwe opmars en heeft in Engeland de verkoop van Lambrusco zelfs die van Prosecco – hét drankje van de afgelopen jaren – overtroffen. De Lambrusco paste perfect bij de gerechten.

Uiteraard hebben we meer gegeten dan deze cappelletti. Het was zoveel, dat alleen al bij de gedachte aan deze maaltijd ik m’n overvolle dikke buik weer voel.

Verdi & Parma
De avond werd afgesloten met een muzikale bijdrage van onze gastvrouw. Op de harp speelde zij een paar stukken van Verdi. En laat de componist Giuseppe Verdi nu toch ook uit Emilia-Romagna komen. Hij is geboren in Le Roncole in het toenmalige Hertogdom Parma. 

De bewoners uit de regio rond Parma zijn apetrots op hun historische stad, Parmaham, Parmezaanse kaas, Lambrusco wijn en hun ‘Verdi’.

Wij zijn blij met onze amici di Parma, onze Parmezaanse vrienden die ons lieten kennismaken met hun regionale producten en gerechten uit Parma. En onze vrienden waren blij verrast dat wij Nederlanders zo’n verbinding met hun regio voelen, ware het alleen al doordat onze eigen prins Carlos hoofd is van het huis van Bourbon-Parma, hetgeen zij niet wisten.

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *