VESPA – het nationale knuffelvoertuig

vespa_pertedelirio_ad smets_3922

nationale trots: ‘La Vespa’

VESPA & bella Italia zijn onafscheidelijk. Wereldwijd bestaan er ongelooflijk veel Vespa-liefhebbers. Hier in het moederland Italië mag de Vespa met recht het nationale knuffelvoertuig genoemd worden.

In 1946 werden in Italië de eerste Vespa’s geproduceerd door de firma Piaggio, omdat zo kort na de Tweede Wereldoorlog er grote behoefte was aan goedkoop transportmiddel. De Vespa voert de taken uit van een auto, is goedkoop, eenvoudig in gebruik, geschikt voor alle sociale klassen voor man en vrouw, praktisch, zuinig en bevordert daarmee de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

pertedelirio_ad smets_3936_a

een Vespa uit 1956

25 MILJOEN WESPEN
De Vespa dankt haar naam aan directeur Enrico Piaggio die in 1946 het prototype bewonderde en uitriep: “Het zoemende geluid van de motor en de vleugelachtige bouw van de carrosserie doet me aan een wesp denken!” Sindsdien draagt dit voertuig de naam Vespa, Italiaans voor wesp.

In 1956 werden er al 1 miljoen Vespa’s geproduceerd. In 1960 komt de totale Vespa productie op 2 miljoen, in 1970 op 4 miljoen, in 1989 op 10 miljoen en momenteel zijn er meer dan 25 miljoen geproduceerd. Vespa heeft na bijna 70 jaar nog dezelfde aantrekkingskracht als in 1946, Per Sempre Giovane, Forever Young!
pertedelirio_ad smets_3957LOCALE VESPA CLUB

Ook ons dorp Pertegada kent een Vespa-club: PerteDelirio (‘Uitzinnig Pertegada’). Als onderdeel van de zomerfeesten werd ook dit jaar een Vespa-toer gehouden. Liefhebbers en leden van Vespa-clubs uit de hele omgeving komen samen om met trots te praten over de eigen Vespa en vooral te kijken naar andermans collectorsitem. We spotten zelfs een exemplaar uit 1956! Het is kijken en gezien worden. Een kleurrijk gezelschap, met de gezamenlijke passie voor de Vespa.

BRABANTS KWARTIERTJE OF ITALIAANSE ………TWEE UUR
Het bestuur van de Pertegadese Vespa-club had ons gevraagd om een fotoreportage te maken. Volgens planning zou de toertocht om vijf uur beginnen. Gewend aan enige Italiaanse vertraging gingen we rond half zes polshoogte nemen om foto’s te maken. Door enige vertraging zouden ze om zes uur van start gaan…… Even terug naar huis voor de voorbereidingen voor het avondeten (wij zouden deze avond samen met vrienden eten). Toen we om half zeven terugkwamen was er nog geen spoor van enig vertrek te bespeuren, dus wederom terug naar huis. Toen we om kwart over zeven met ons bezoek aan het aperitief zaten, hoorden we in de verte de Vespa-toer – met meer dan twee uur vertraging – met luid claxongeschal van start gaan. Maar wel zonder onze aanwezigheid. We hebben op afstand geproost op geslaagde toer. Welkom in bella Italia!

 

 

2 comments

 • Daniel Gelein

  Nostalgie. Ik was lid van de Vespaclub Het Gooi. We zijn nog op bezoek geweest bij Mainz.
  Ook in Hilversum veel vespa’s bij de vele evenementen op De Groest.
  Was een mooie tijd…

  • John

   Hoi! Ik zat te Googlen naar vespa club het gooi en kwam u post tegen. Zou geweldig zijn om er meer over te horen. Zitten te denken om hem weer op te starten. Waneer was de club actief? Heeft u nog photos? Dank john

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *