Gorgo: la sagra privata di Buffon – Housewarming party met speenvarken

IMG_6014_foto Ad Smets_VilDiVar_1

Wijntje drinken bij ‘Locanda Vil di Vàr’ (Sjaak – Ghenzo – Danillo)

Wat hebben Varmo, Precenicco en Gorgo met elkaar te maken?
Il mondo è piccolo, de wereld is klein, een uitspraak die wij veel gebruiken. Ook deze keer weer. Al pratende met wat mensen in een gezellig wijnbarretje in Varmo, Locanda Vil di Vàr, werden we voorgesteld aan een man uit Belgrado di Varmo. Een gezellige levensgenieter die thuis zelf salami en andere worsten maakt. “Absoluut de beste die jullie moeten proeven”, beweerde Ghenzo.

Danillo was helemaal in z’n sas met de aandacht van buitenlandse journalisten en wil zelfs graag meewerken aan een artikel over het vakmanschap ‘salame’ maken. Maar hij nodigde ons eerst uit op een privéfeestje van mensen in Gorgo. Hij zou daar de catering verzorgen met ‘porchetta’ en dan kunnen we meteen al wat proeven. “Ja, maar als hetBuffon Gorgo een privéfeestje is, hoe kun je ons dan uitnodigen?” “Och, het zijn vrienden van mij en mijn vrienden zijn ook hun vrienden”.

Dus de volgende dag naar Gorgo, echter met toch wel enige teleurstelling konden we het huis niet vinden. “Gewoon dat nieuwe huis achter de kerk en waar auto’s staan, daar is het” had Danillo nog gezegd. Na 15 minuten alle straten gehad te hebben, zijn we maar bij de enige bar in het dorp een glaasje wijn gaan drinken. Bij afrekenen zei ik tegen de bardame: “tja, we hadden hier eigenlijk een inwijdingspartijtje van een nieuw huis, maar we konden het niet vinden”. “Maar, dat is het huis hiernaast.”

Buffon GorgoHet huis achter de kerk bleek het huis achter de bar, aan de andere kant van het dorp. Allez, wat maakt dat uit! Te voet erheen en aangekomen bij het huis zagen we Danillo al achter de vleessnijmachine staan. “Amico, wie is nu de eigenaar?” Logisch toch om je even te gaan voorstellen als je onuitgenodigd komt mee-eten.

“Die man daar en dat is zijn vrouw” en hij wees op wat mensen. “Maar dat zijn toch de Buffons die dat restaurant Rivabella aan de mooie rivier de Stella hebben in Precenicco!” Die kennen we, dus we gingen er meteen heen en ze vonden het geweldig dat we er ook waren. Later kwam ook Ghenzo. Ook hij kon het huis achter de kerk niet vinden en belde ten einde raad zijn broer die in Gorgo woont. “Kom maar gewoon naar mij, want is het mijn buurman!” De cirkel was weer rond en onder het genot van een paar wijntjes hebben we heerlijk gesmuld van de porchetta (speenvarken).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *