Melanzane Fritte – gefrituurde aubergine

adsmets_melanzane
Melanzane Fritte
, oftwel gefrituurde aubergines maak je met bierbeslag.

 

 

 

Ingrediënten:

  • aubergine
  • 1 dl bier *)
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • zout
  • olie (om te frituren)

Bereiding:
Klop het bier,ei, bloem met (flink wat) zout tot een glad mengsel. Het recept komt niet zo nauw. Indien tijdens het bakken blijkt dat het beslag te dun of te dik is, voeg eenvoudigweg wat bloem of bier toe.

Snij een gewassen aubergine in dunne plakken. Bij een hele grote aubergine is het raadzaam om de plakken door te snijden tot halve maantjes.

Verhit een pan met olie (slaolie, zonnebloem- of arachideolie). Haal de aubergineplakken door het beslag en frituur deze in de hete olie. Wanneer je ziet dat ze mooi bruin worden, draai ze dan nog even (bijvoorbeeld met twee vorken) om zodat ook de andere kant mooi kleurt. Met een schuimspaan de ‘fritte’ uit de olie halen en laten uitlekken op een bord met keukenpapier.

Eet de fritte bij voorkeur warm met een snufje gemalen zeezout.

Bovenstaand gerecht is een typerend voorbeeld van de eenvoudige en povere Friuliaanse keuken. In het zomerseizoen waarin groente volop beschikbaar is, wordt telkens een andere methode gebruikt om verse producten te verwerken. Niet alleen aubergines zijn lekker, maar ook gefrituurde courgettes (zucchine) en uienringen. Bijzonder van smaak zijn salie-blaadjes die erg goed als ‘snack’ bij een aperitief geserveerd kunnen worden.

*) wie geen alcohol wil gebruiken kan in plaats van bier koolzuurhoudend bronwater gebruiken

adsmets_melanzane

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

One comment

  • Jacqueline Thijssen

    Dit is heerlijk. Zeelf met aubergine gedaan – denk zo’n 30 jaar geleden – kinderen van mijn broer Karel: “Heerlijk, lijken op appelflappen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *