Recept: gefrituurde gevulde courgettebloemen

FIORI DI ZUCCA FRITTI – Gefrituurde courgettebloemen behoren tot de bekendere antipasti in Italië. Vul ze met een kaas naar keuze, dompel ze in beslag en bak ze kort in olie. Ik vulde ze met gorgonzola.

Toegegeven, het is wel een gepriegel, dus niet geschikt voor ongeduldige en/of beginnende kookliefhebbers.

Helaas zijn courgettebloemen (of pompoenbloemen) in Nederland nauwelijks te koop is. Binnen 24 uur na het plukken verleppen de bloemen al, dus geen product voor de supermarkten. Logisch dat het een seizoensgerecht is wat alleen maar gemaakt kan worden met courgettebloemen uit eigen moestuin. Toch wil ik onze lezers dit gerecht niet onthouden, omdat het een typisch Italiaans gerecht is, doch zeker of Friulaans. Ik had het geluk dat ik de bloemen mocht plukken in de moestuin van Sara, de dochter van onze bevriende wijnboer Paolo Ferrin.

INGREDIËNTEN:

Reken als voorgerecht (of als borrelsnack) drie bloemen per persoon.

 • 12 courgettebloemen

voor de vulling:

 • 100 gram gorgonzola
 • 3 eetlepels verkruimeld witbrood

voor het beslag:

 • 100 gram bloem
 • 1 ei
 • 200 ml bier (of koolzuurhoudend bronwater)
 • snufje zout

  verder:
 • olie om te frituren

STAP VOOR STAP, PASSO PER PASSO

Verwijder de stampertjes en was voorzichtig en laat de bloemen uitlekken op keukenpapier.

Prak het broodkruim door de gorgonzola.

Open de courgettebloemen voorzichtig en vul elke bloem met ongeveer 2 tot 3 theelepels gorgonzola-mengsel (afhankelijk van hoe groot de bloemen zijn). Draai dan voorzichtig de uiteinden van de bloemen weer dicht.

Verwarm de olie en maak ondertussen het beslag klaar. Klop eerst het ei en voeg het bier, de bloem en een snufje zout toe. Meng even snel door elkaar. Blijf roeren tot je een beslag hebt met de dikte van b.v. vla (te dik, voeg een slok bier toe; te dun, voeg een eetlepel bloem toe; het komt allemaal niet zo nauw… 🙂 Waarschijnlijk is het flesje bier niet op, drink de rest gerust op, want je krijgt het straks warm van het frituren….

De olie is heet genoeg als je er een stukje brood in gooit, de olie rondom begint te borrelen en het stukje brood binnen 30 seconden minuut goudbruin gebakken is.

Pak met de serveertang een courgettebloem en doop deze in het beslag. Zorg dat de bloem rondom bedekt is met beslag en leg hem heel voorzichtig in de hete olie. Bak niet meer dan 2 tot 3 bloemen tegelijk. Draai de bloemen na circa 1 minuut met twee vorken even om, zodat ze aan beide kanten goudbruin worden. Houd ze wel goed in de gaten, het bakken gaat snel. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

TIP: wanneer je niet van gorgonzola houdt, kun je uiteraard voor een andere vulling kiezen, bijvoorbeeld ricotta met verse kruiden of zelfs met mini-stukjes rauwe ham of fijngesneden olijven. Fantaseer er maar op los, niets hoeft, alles mag!

BUON APPETITO

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

2 comments

 • Sandra Kemna

  Ooooh, het ziet er heerlijk uit en het is met gorgonzola….mjammie!

  • Een waardering te krijgen van jou is een heerlijk compliment. Jij, die duizenden volgers heeft met je verrukkelijke recepten! 🙂 Dankjewel en groeten van ons XX Oh ja, ook al kunnen wij niet meer direct bij jou iets plaatsen, wij vinden het nog meer een compliment dat jij onze blog bij jou hebt gedeeld. Super attent! GRAZIE 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.