Neem eens een kijkje in de keuken van een ander land: ZWEDEN

Nederland als multi culti land mislukt? Laten we niet ingaan op de discussie die na de uitspraak van minister Stef Blok is ontstaan. Nederland is volgens velen hard op weg een echte BANANENSTAAT te worden met alle gevolgen van dien. Echter il Tramonto is een positief georiënteerd digi magazine, dus beperken wij ons tot dat deel wat wij in Nederland zo ongelooflijk waarderen: de veelzijdigheid aan gerechten die je er vindt!

Tegenstelling tot Italië

Juist die veelzijdigheid aan eettentjes, aan gerechten die op de Nederlandse dis worden opgediend, aan recepten die o.a. in de Allerhande, Hallo en Boodschappen worden voorgeschoteld, vormen groot contrast met Italië. Wijken wij ook maar een beetje af van het volgens Italianen enige juiste recept, krijgen we duidelijk te horen dat wij geen verstand hebben van de Italiaanse keuken.

Toen wij een recept van onze Italiaanse buurvrouw uit Pertegada, die overigens de sterren van de hemel kookt, deelden op een Facebook groep van Italianen in Nederland, kregen wij een ongekend harde veeg uit de pan: non si usa rosmarino nel sugo! Je doet geen rozemarijn in de pastasaus? Maar dit is een echt Italiaans recept!

Laten we ook deze blog positief houden en niet aangeven dat diverse Italianen in Nederland ons uitscholden voor cultuurbarbaren en zelfs niet schroomden om het woord ‘vaffanculo’ (leck mich am Arsch, fick dich) te gebruiken, in Friuli Venezia Giulia is het heel gewoon om rozemarijn in de gehaktsaus te doen.

Oorzaak reacties?

Wij hebben er geen studie van gemaakt en er ligt geen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag echter we zouden ons zo maar eens kunnen voorstellen dat deze ongekende hang naar het traditionele te maken heeft met een flinke frustratie. Ze vinden geen werk in het feitelijk failliete bella Italia en komen dan in een noordelijk land terecht waar iedereen denkt al decennia lang bekend te zijn met de Italiaanse keuken. Echter net zo weinig Indisch zijn onze Chinees-Indische gerechten die in de loop van de laatste zeventig jaren een evolutie hebben ondergaan. Hevig geschokt waren wij toen bekend werd gemaakt dat Babi Pangang een puur Nederlands gerecht is. Geschokt doch ook trots dat wij meer zijn dan de kleurloze aardappeleters van Vincent van Gogh.

We zijn het met deze niet goed in Nederland geïntegreerde Italianen eens dat wat je hier te lande in een Italiaans restaurant krijgt voorgeschoteld niets te maken heeft met de ‘echte’ Italiaanse keuken. Het gaat zelfs nog verder want toen wij een echte Eindhovense familie in Villa Greta op bezoek kregen en zij voor het eerst een echte Italiaanse pizza bij ristorantino Agli Angeli te Pertegada hadden gegeten, was hun reactie: “wat een vieze pizza, die heeft nauwelijks bodem!” Omdat zij er heilig van overtuigd waren dat een pizza een dikke broodbodem moest hebben. Hoe banaal kan het dus beleefd worden!

Het grote gebrek van Italianen

Met hun krasse uitspraken tonen zij wel heel duidelijk aan dat hun Italiaanse competentieprofiel una grande mancanza heeft aan flexibiliteit. Juist een vaardigheid die je minstens rijk moet zijn om in een ander land te gaan wonen, laat staan werken. Gelukkig hebben wij Nederlanders een poldermentaliteit en vormen wij een land van eeuwig gedogen waarmee wij onze eigen waarden en normen (dom genoeg) aan de kant zetten en waardoor een Italiaan in de Lage Landen (i Paesi Bassi) mag zijn wie hij is en hij onze goedbedoelde integratiebereidheid die wij al eeuwen in onze genen meedragen openlijk en hard mag bekritiseren.

L’amore

In ons boek L’amore trekken wij al de conclusie dat een Italiaan geen kritiek kan dulden terwijl hij ook nog eens – jammer genoeg – de noodzakelijke zelfkritiek niet in zijn genen meedraagt. Was dat wel het geval, dan zouden ze wellicht tot het besef komen dat ze geregeld uit hun nek zitten te kletsen. Want Italië is een heel groot land, zeven keer zo groot als Nederland, met een lengte van 1.200 km en dus een flinke afstand van noord naar zuid. Zoals een noordelijke Italiaan een gerecht klaarmaakt hoeft totaal niet te lijken op hoe ze het in de zuidelijke laars doen.

Luie en verwende betweters

Bovendien weten ze allemaal precies hoe la mamma het gerecht klaarmaakt, terwijl ze als luie mammoni (kinderen die tot hun 45ste bij moeders blijven wonen) te laat aan tafel schuiven en in een mum van tijd een gerecht naar binnenwerken zonder het waarderend te proeven. Hun aandacht vooral bij de TV dan wel op hun mobieltje gericht en na de laatste hap al weer van tafel zijn, moeders met de rommel achterlatend.

Les voor deze Italianen in Nederland

Wil je in Nederland succesvol en een gelukkig leven leiden? Listen here: when in Rome, do as the Romans do! Maar als je in Nederland je (economische) heil wilt zoeken, doe dan mee met ons Nederlanders. Accepteer dat wij Nederlanders al honderden jaren ons openstellen voor andere culturen! En dat wij mee-evolueren met de tijd, iets wat jullie dus echt NIET kunnen en doen. Waar jullie land dan ook echt door failliet gaat!

Echter wij zijn Nederlanders en gaan jullie hierbij helpen!

Ja, ja, zo zijn wij Nederlanders. Wij helpen iedereen, vooral de zwakkere broeders! Reden voor ons om te starten met een nieuwe rubriek: een kijkje in de keuken van een ander. Deze keer de Zweedse keuken.

Met als doel?

Om te kijken of we deze andere keuken kunnen ver-Italiaansen! Om de traditionele Italiaanse keuken die toch weinig inventief/vernieuwingsgezind genoemd mag worden, te vereuropesen en in een moderner jasje te steken.

Gluren bij de buren

In Nederland heb je onder de directe buren altijd wel mensen uit een geheel ander land. Volgens ons – geboren smulpapen – dus een ideale gelegenheid om met een andere keuken kennis te maken. Wij zijn deze keer bij een vriendin op de cena (het avondeten) geweest. Een Nederlandse vriendin die Zweden net zo liefdevol in haar hart heeft gesloten als wij Italië. Als het gaat om vertalingen van het Zweeds naar het Nederlands, dan kom je haar geregeld tegen aangezien zij een enorme lijst aan vertaalde boeken – bestsellers – op haar naam heeft staan. Denk aan de Millennium Trilogie van Stieg Larsson en diverse detectives zoals ‘Hypnose’ van Lars Kepler en ‘Stille wateren’ van Viveca Sten. Lees hier het interview met onze vriendin dat wij voor het werkgeversnetwerk SAM hebben gemaakt.

Hasselback potatoes

In haar quasi penthouse in onze Nederlandse hoofdstad bezochten wij Tineke en mochten wij na een verrukkelijke Prosecco met een stukje Grana Padano aanschuiven voor een nieuwe kennismaking met de Zweedse keuken. De foto’s spreken voor zich. De wereldbekende Hasselback potatoes komen zeker terug als Italiaanse variant hierop. We gaan eerst experimenteren en dan pas komt deze ‘aardappel anders’ als Italiaans recept terug op deze Italian Foodblog. Nu al hebben wij er vertrouwen in dat de Nederlandse frietjes in Ollolai hartstikke in de schaduw komen te staan van onze Italiaanse variant op de Hasselback patat!

Viva la nuova cucina italiana, via la rivista il Tramonto!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.