Stront, wie heeft u gescheten?

kopi luwakMet als subtitel: “Stront voor dank!”

Heb je een hartstikke leuke dag gehad en dan word je ’s nachts, na 3 uur geslapen te hebben, wakker en dan lukt het niet meer om opnieuw in slaap te vallen. Was het de koffie of hadden we het ‘gewoon’ te druk gehad? De dag trekt aan je voorbij en het overpeinzen begint. Jeetje, wat ondernemen we toch veel; In Nederland maar ook in Italië. Iedere dag veel acties rondom onze stichting die het werkgeversnetwerk SAM onderhoudt. Iedere dag de buurtstichting, waarvoor ik alleen al een vergadering per Skype heb gehad van 2 uur.

En dan is het laat in de middag en dan ga je een ‘Frantoio’ bezoeken, juist ja een producent van olijfolie. De oogst wordt nu binnengehaald hetgeen dus voor ons als noorderlingen een prachtige gelegenheid is om het gehele procedé ‘life’ mee te maken.

Aansluitend netwerken in Ariis (het dorpje van het echte verhaal van Romeo & Giulia in 1497) bij een van de leukste barretjes van Friuli Venezia Giulia, Kyrie Eleison (zie hier een eerdere blog hierover). Om vervolgens de dag af te sluiten met een echte eerlijke overheerlijke pizza bij Ristorantino Agli Angeli, waar altijd massa’s mensen zijn die we kennen. Wij denken wel eens dat dit het centrum van de wereld is. Wellicht een beetje overdreven, maar het is zeker een beter Verenigd Europa dan dat zooitje daar in Brussel.

Het leuke aan de 3 broers Tria, die al 10 jaar succesvol dit restaurant leiden, is dat wij inmiddels vrienden zijn geworden. En ben je hun vriend, dan word je ook verwend en mag je meegenieten met hun successen. Je krijgt altijd iets extra’s te drinken, bij de koffie mag je eigen gemaakte koekjes of gebak proeven. En ze laten je zelfs hun nieuwe recepten uitproberen. Of moet ik nu toch oppassen wat ik zeg omdat we als gratis testpanel fungeren? Ach, het is er in ieder geval altijd gezellig en dat is belangrijk.

Bovendien doen wij van alles en nog wat voor Agli Angeli, zo ontwerpen we nu weer een nieuwe website voor hen. Wellicht dat wij als dank deze keer een hele speciale koffie mochten proeven, Kopi Luwak. Het was onze eerste keer. Verrukkelijk, laten we daarmee beginnen. Civetkoffie (Luwak is in Indonesië de benaming voor een Civetachtig beest aldaar) is een van de duurste koffiesoorten ter wereld en wel door het procedé. Want die drolCivetkat eet de koffiebonen. Het vruchtvlees wordt in het maagdarmkanaal van die kat verteerd. Wat overblijft is de pit, de koffieboon. En als je die weet terug te vinden – je moet flink door de stront roeren – wast en daarna licht roostert, dan kun je er een lekker ‘bakske’ van zetten.

Bedenk je daarbij dat een kilo koffie meerdere duizenden Euro’s kost, dan weet je ook dat zo’n kopje koffie bij Agli Angeli eerder besteld wordt door rijke Russen (veel stront in een klein potje) dan arme donders zoals wij. Om te voorkomen dat we zelf onder de slogan ‘stront, wie heeft u gescheten’ komen te vallen.

2 comments

  • Kim

    Bij Coffeeness – een site van koffieliefhebbers voor koffieliefhebbers – hebben we Kopi Luwak koffie getest. Het idee van een koffie te drinken die gemaakt wordt van kattenpoep, was niet zo aanlokkelijk, maar we hebben het toch gedaan. Behalve het feit dat het brouwsel niet eens zo lekker is en er heel wat fraude aan de gang is in het wereldje (authentieke Kopi Luwak is nog moeilijk te vinden), is natuurlijk het dierenleed onaanvaardbaar.

    En zo kan ik nog een tijdje doorgaan! Ik heb de koffie nu geproefd, maar daar blijft het dan ook bij. Alles wat we hierover te zeggen hebben, lees je hier: https://coffeeness.de/nl/kopi-luwak

  • Pingback: Ieder pondje gaat door het mondje | Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *