De rivier De Stella

adsmets_fiume stella_il_tramontoNaast de gletsjerrivier de Tagliamento die langs onze achtertuin in Pertegada stroomt, vormt de rivier de Stella de andere slagader van de regio FVG.

De Stella is echter een bronrivier en stroomt met zijn 47 kilometer voor een groot gedeelte door het grondgebied van de gemeente Rivignano-Teor. Deze rivier wordt volledig vrijgelaten en wijzigt ook regelmatig zijn stroom. Het water is met een praktisch constante temperatuur (zomer en winter) van 11 graden behoorlijk koud en stroomt met hoge snelheid (50 kubieke meter per seconde) richting Marano, waar hij uitmondt in de lagune. Zwemmen is gevaarlijk, maar ook praktisch onmogelijk omdat de oevers grotendeels bestaan uit natuurlijke vegetatie, de nauwelijks doordringbare bosschages.

burgemeester Mario Anzil

burgemeester Mario Anzil

DSC09830

wethouder Massimo Tonizzo

Enkele jaren terug is de gemeente met financiële steun van de Europese Unie gestart met het LIFE project. In de afgelopen jaren zijn tienduizenden bomen geplant om het natuurlijke, wilde karakter van deze prachtige rivier te behouden.

Tijdens een verjaardag van een Italiaanse vriendin kwamen we over dit project in gesprek met de burgemeester van Rivignano-Teor, Mario Anzil. Hij nodigde ons uit om samen met hem en de verantwoordelijke wethouder voor dit project, Massimo Tonizzo, een boottocht te maken over de Stella. Menige lezer van onze blog krijgt wellicht het idee dat wij alleen maar bezig zijn met lekker eten en wijnproeven. Wij noemen dit ‘netwerken’ en zijn uiteraard ingegaan op dit unieke aanbod. Een paar dagen later stapten we bij Villa Otellio (Ariis) op een ‘werk’-boot van de gemeente en voeren we de rivier de Stella op. We kregen een uitgebreide, interessante een leerzame toelichting van deze twee bestuurders. Tijdens het varen voelden we de enorme stroming in het water en zagen we hoe deze rivier zijn eigen ‘weg’ baant door het landschap. We stonden versteld van de ongereptheid van dit stuk natuurgebied. Alle lof voor de moeite die de gemeente neemt om de natuurlijke staat van de rivier zoveel mogelijk te herstellen, in stand te houden en te beschermen tegen verdere menselijke invloeden.

Het is een uniek natuurgebied in Noord Italië en het bijzondere is dat men het kan bezoeken per fiets, want de regio heeft er mooie fietspaden aangelegd.

Onderstaande fotoreportage geeft je een goed beeld van dit stromend ‘juweeltje’ in onze regio Friulië Venezia Giulia (FVG):

Con il sindaco di Rivignano-Teor, Mario Anzil  e l’assessore Massimo Tonizzo, abbiamo fatto una gita in barca sul fiume Stella per vedere il LIFE progetto.

Life + “Natura e biodiversità” ha l’obiettivo di tutelare e conservare gli habitat naturali e le specie di interesse comunitario presenti nel territorio dell’Unione Europea, al fine di arrestare la perdita di biodiversità.

Il fiume Stella è veramente un gioiello della natura.

Sotto la cronaca (in olandese) si trova le foto del fiume Stella e il progetto.
NB: deze reportage is eerder verschenen in het digi-magazine il Tramonto van 19 augustus 2013, maar is niet eerder gepubliceerd in onze blog van de vernieuwde website van il Tramonto

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *