De hype van Aperol-Spritz

De zomer in bella Italia is aangebroken, of te wel … het begin van de periode van de Aperol Spritz of Spritz Aperol, zoals het ook vaak genoemd wordt. Op alle terrasjes zie je de oranje drankjes verschijnen, een lust voor het oog.

Een aantal jaren geleden hadden we Nederlandse familie ‘over’ en die maakten op een zonnige zondag een toertje door de omgeving. Teruggekomen verbaasden zij zich over de lange straten met terrassen met overal de glazen met ‘dát oranje spul’ op tafel.

Aperol Spritz is een typisch Italiaans aperitief, toch kent de Spritz zijn oorsprong in Oostenrijk. Echter eerst even iets over de Italiaanse kant van de oorsprong:

Aperol is een Italiaanse aperitief, een distillaat met 11% alcohol wat oorspronkelijk door de firma Barbieri (Padua) en tegenwoordig door de firma Campari wordt geproduceerd, niet te verwarren met de gelijknamige drank Campari. Hoewel Aperol oorspronkelijk uit 1919 stamt, werd het pas na de Tweede Wereldoorlog populair. De ingrediënten zijn onder andere zure sinaasappel, gentiaan, rabarber en cinchona. Het is deze combinatie van kruiden die Aperol zijn frisse, bitterzoete smaak geeft. Opvallend is natuurlijk de ‘Hollandse’ kleur oranje, onze nationale kleur.

Italiaans, Oostenrijks of …. Duits?
Aperol Spritz of Spritz Aperol, lijkt Italiaans, maar over de herkomst van de term ‘Spritz’ zijn de meningen verdeeld. Algemeen wordt aangenomen dat het in de 19e eeuw is ontstaan, tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië, omdat de soldaten de Italiaanse wijn te sterk vonden smaken, voegden ze er water aan toe. De naam ‘Spritz’ is afgeleid van het Duitse werkwoord ‘spritzen’ (sproeien). ‘Gespritzer’ of ‘Spritzer’ is in Duitsland dan ook een glas wijn aangevuld met (bruis)water. Ook in Italia kun je een Spritz Bianco bestellen en dan krijg je een glas witte wijn, deels aangelengd met bruisend bronwater.

In het geval van Aperol Spritz vul je Aperol aan met Prosecco en koolzuurhoudend bronwater.

Nog niet zo lang geleden was Prosecco in Nederland een vrij onbekende drank, terwijl deze mousserende witte wijn in Italië op de terrassen toen al jaren net zo gangbaar was als ‘een biertje’ op de Nederlandse terrassen. Langzaam maar zeker kreeg Prosecco voet aan de grond in Nederland, om uiteindelijk uit te groeien tot een enorme hype. Datzelfde lijkt zich met Aperol te gaan herhalen.

Zelf Aperol Spritz maken?
Onderstaand het recept, nou ja, recept kun je het feitelijk niet noemen…

  • 3 delen Prosecco
  • 2 delen Aperol
  • 1 koolzuurhoudend bronwater

Schenk de Aperol, Prosecco en het bronwater in een wijnglas, even flink doorroeren. Voeg ijsblokjes toe en desgewenst een schijfje sinaasappel.

De echte ‘alcoholliefhebbers’, botweg de ‘echte zuipers’ onder ons, vervangen zelfs het bronwater door een lichte witte wijn.

Elk voordeel heeft z’n nadeel
De naam Aperol is afgeleid van ‘apetito’. Het is dan ook een echte ‘aperitivo’, een aperitiefdrankje als eetlustopwekker, maar volgens ons is het geen eetlustopwekker maar een drink-lust-opwekker. De ervaring leert dat je niet kunt stoppen na één glas Aperol-Spritz,

DIT SMAAKT NAAR MEER….

Wij wensen alle lezers van ‘il Tramonto’ een hele zonnige zomer toe met heeeeeeeeel veel Aperol Spritz.

CIN CIN, PROOST!

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

 

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *