Wijnen op grote hoogte tegen lage prijzen

Ad Smets & Andrea Odorico

OP BEZOEK BIJ WIJNHUIS ALTÙRIS.
Al eerder schreven wij een blog over wijnhuis La Tunella (D.O.C. Friuli Colli Orientali – Ipplis di Premariacco). Een megafirma met megaproducties. Met een jaarlijkse productie van 1 miljoen flessen wijn is La Tunella is één van de grootste ‘jongens’ in Noord-Italië. Wij kennen de oenoloog Andrea Odorico. Toen wij in 2007 ons huis in Italië kochten, werden we uitgenodigd door de projectontwikkelaar / architect die ons huis had gebouwd om bij hem thuis met zijn familie te dineren. Tijdens dit etentje leerden we zoon Andrea kennen. Andrea was toen 18 jaar oud en vertelde trots dat hij was begonnen met de oenologie-opleiding en dat hij graag bij een belangrijk wijnhuis wilde gaan werken.

Dat is hem gelukt. Nu ruim 8 jaar later leidde hij ons trots rond bij La Tunella. Tijdens onze rondleiding zagen wij niet alleen wijnflessen van La Tunella, maar ook van het ‘merk’ Altùris. Andrea vertelde ons dat de wijnen van La Tunella zich in het hogere prijssegment bevinden en dat ze een aantal jaren geleden begonnen waren met een tweede wijnhuis met de meer ‘betaalbare’ wijnen. Kort door de bocht: een B-merk.

Betaalbare wijnen?!
Bij zuinige Nederlanders klinkt dit als muziek in de oren. We hebben de wijnen van La Tunella geproefd (lees hier onze blog) en inderdaad waren de prijzen – zelfs in de ‘cantina’ – aan de stevige kant. Na afloop van ons bezoek raadde Andrea ons aan om een kort bezoek te brengen aan het ‘B-merk’, hun andere wijnhuis Altùris.

Wijnen verbouwd op grote hoogte, tegen lage prijzen.
Zo gezegd, zo gedaan. Het was zeker de moeite waard. Vanwege het feit dat de wijnen van Altùris worden verwerkt bij La Tunella, is de locatie (Cividale del Friuli) niet een echt ‘klassiek’ wijnhuis, doch meer een winkel met een loungebar en groot terras. Niettemin maakte het grandioze uitzicht alles goed. Geen wonder dat ze dit wijnhuis hebben vernoemd naar de hoogte (altura) waar zich de wijnranken tegen de heuvels op vleien. Altùris is het Friulaanse woord wat gebruikt wordt voor ‘hoogten’ en ‘heuvels’. Dus wijnen verbouwd op grote hoogte tegen lage prijzen.

We hadden bij La Tunella al verschillende wijnen geproefd, daarom moesten we nu toch echt keuzes maken, zeker Ad die altijd moet rijden. We kozen voor een glas Ribolla Gialla. Met het fantastische uitzicht op het heuvellandschap met wijnranken en de rust genoten we van ons glas wijn …….met een bier-logo, want sinds kort maken ze bij Altùris ook Friulaans bier: Gjulia

De prijzen van de Altùris wijnen liggen inderdaad een stuk lager en zijn daardoor beter betaalbaar. We kochten een paar flessen wijn (Sauvignon en Friulano) om op een ander tijdstip thuis te drinken.

Inmiddels hebben we in alle rust de Sauvignon 2015 geproefd. Met de neus boven het glas is het overduidelijk de bekende geur van Sauvignon die je neus binnendringt. De smaak is zeker goed te noemen, minder hard dan je van deze druivensoort zou verwachten, elegant en zelfs aangenaam warm. De afdronk is werkelijk fabelachtig. Minutenlang blijft de smaak op de zijkanten van je tong hangen. Zeker een aanrader voor wie van een geurige, kruidige Sauvignon houdt. Klik hier voor onze waardering voor deze wijn.

En klik hier voor een overzicht van alle onze wijnwaarderingen.

 Klik hier voor alle blog’s over Italiaanse wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *