La Tunella

Ad Smets & eonoloog Andrea Odorico

Onze regio in Noord-Italië telt enorme aantallen wijnhuizen. Grote namen, kleine namen, wereldbekende merken, megafirma’s met megaproducties en onbekende kleine wijnboeren. Wij zijn met name gecharmeerd van de kleinere wijnhuizen. Daar wordt met passie op een bijna ambachtelijke wijze gewerkt. Bij een bezoek aan een klein wijnhuis krijgen we altijd het gevoel bij de wijnboer ‘thuis’ te komen. Wij hebben zoveel respect voor hen! Het is hard werken, want elk seizoen kent weer andere werkzaamheden. En toch wordt er ruimschoots de tijd genomen om je alles te vertellen en vooral te laten proeven van hun wijnen, die als ‘figli’ (kinderen) worden gekoesterd.

Deze keer echter een reportage over wijnhuis La Tunella (D.O.C. Friuli Colli Orientali – Ipplis di Premariacco) waarmee we een uitzondering maakten. Met een jaarlijkse productie van 1 miljoen flessen wijn is La Tunella is één van de grootste ‘jongens’ in Noord-Italië. De uitzondering maakten we omdat wij de oenoloog Andrea Odorico kennen. Toen wij in 2007 ons huis in Italië kochten, werden we uitgenodigd door de projectontwikkelaar / architect die ons huis had gebouwd om bij hem thuis met zijn familie te dineren. Tijdens dit etentje leerden we zoon Andrea kennen. Andrea was toen 18 jaar oud en vertelde trots dat hij was begonnen met de oenologie-opleiding en dat hij graag bij een belangrijk wijnhuis wilde gaan werken. Dat is hem gelukt. Nu 8 jaar later leidde hij ons rond bij La Tunella. Onder auspiciën van hoofd-oenoloog Luigino Zamparo draagt Andrea zorg voor het ‘technische’ proces van de wijnproductie.

la tunella_ad smets_7227

Ad Smets & Luigino Zamparo, hoofd-oenoloog bij La Tunella

Met een megagrote en megamoderne rvs-lift daalden we af naar la cantina. Het was een imponerende rondgang door de immense catacomben. Niet alleen waren we onder de indruk van de enorme hallen vol met roestvrijstalen tanken, van de kelders met houten wijnvaten werden we zelfs bijna stil (en dat wil wat zeggen……). Van kleine houten vaten (barrique: +/- 200 liter), tonneau (+/- 500 liter) tot de enorme botte van 2.500 liter, je treft ze er allemaal aan. Vaten gevuld met het goddelijke goed dat ligt te rijpen tot het moment dat de wijn gedronken kan worden. De enorme afvullijn draaide op volle toeren. Het was een drukte van jewelste. Wat wil je ook, met 1 miljoen flessen per jaar.

Na de rondleiding en een babbeltje met hoofd-oenoloog Luigino Zamparo werd het tijd la tunella_ad smets_7261om de wijnen van La Tunella te proeven. Op ons verzoek proefden we niet – zoals gebruikelijk – een hele rij/range van wijnen. We beperkten ons tot een paar bijzondere wijnen:
Biancosesto: een cuvée van Friulano en Ribolla Gialla
Col Matìss : een Sauvignon Cru die deels op hout is gelagerd
L’Arcione : een cuvée van op eiken gerijpte Pignolo en Schioppettino
Schioppettino 2011 : 100% Schioppettino

We zullen onze lezers niet vervelen met uitleg over geuren, kleuren en smaakexplosies. Kortweg, allemaal verrukkelijke wijnen.

Op onze vraag waar de naam Biancosesto vandaan komt, kregen we als antwoord: “Nou, heel simpel. We hadden eerst 5 witte wijnen in ons assortiment. Toen we met deze cuvée begonnen, was dit onze zesde witte wijn. Vandaar Bianco(wit)Sesto(zesde)!” Hadden we zelf kunnen bedenken……

Met een doos wijn onder arm namen we afscheid. Grazie, Adrea – Hartelijk dank en veel succes in je verdere carrière.

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

 

LaTunellaIlTramonto

Heeft u belangstelling voor de wijnen van La Tunella, neem dan gerust contact met ons op.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *