Geretto & Merk

TaiSpirGerettoMerkOnze ‘ontdekking’ van wijnhuis Geretto was eigenlijk een soort toevalligheid. In de badplaats Lignano worden regelmatig bijeenkomsten gehouden waar de twee aspecten ‘wijnen’ en ‘auteurs’ worden samengebracht. Een boekpresentatie tezamen met het proeven van wijnen. Wijnhuis Geretto presenteerde daar één van hun speciale witte wijnen, de Tai Spirs Friulano. Al snel kwamen we in gesprek met Antonio Geretto en werden we uitgenodigd om in hun cantina alle andere wijnen te komen proeven. Zo’n aanbod slaan we natuurlijk niet af en we hebben meteen maar een concrete afspraak gemaakt. Hun cantina in San Stino di Livenza zouden we wellicht nooit spontaan gevonden hebben en heeft dan toch op deze eigen wijze God dank ons pad gekruist.

Casa Geretto werd begin jaren 50 opgericht en is inmiddels van de oprichter Antonio via zoon Dino overgegaan in handen van zijn tweeling, Antonio en Flavio. Casa Geretto bevindt zich in de regio Veneto, echter om ook de consumenten van de buurtregio Friuli te paaien werd in 1976 het wijnhuis MerK overgenomen. MerK is een wijnhuis in het DOC Friuli Aquileia met naast fantastische witten wijnen een hele goede Refosco (dit is een oorspronkelijk druivenras uit Friulië). Die stap bleek een juiste te zijn, want de MerK-wijnen scoren goed bij wijnliefhebbers. Tijdens een wijnproeverij in november die wij in Eindhoven organiseerden voor een gezelschap van wijndrinkers, behaalde de Sauvignon van MerK veel punten.

 Kan Ad Smets de fles nog recht houden na een uitgebreide wijnproeverij?

Kan Ad Smets de fles nog recht houden na een uitgebreide wijnproeverij?

Tijdens het proeven van de verschillende wijnen, hebben wij uitgebreid kunnen spreken met de broers. Antonio is enoloog en is de ‘techneut’ van de firma. Hij zorgt voor het complete proces van druivenrank tot wijnfles. Tevens houdt hij zich bezig met de wijnproeverijen in combinatie met zijn nieuwe liefde ‘slow food’. Flavio, met een marketingopleiding op zak, zorgt voor de commerciële kant van het geheel. Een perfect team, lijks ons.

Tweelingbroer Flavio heeft na zijn studie een post-WO-opleiding gevolgd en geeft les bij gerenommeerde wijnopleidingen. Hij vindt het fantastisch om over wijn te praten, c.q. te doceren, vooral als zijn publiek er werkelijk belangstelling voor heeft. Hij praatte wel zoveel dat we bang waren niet aan het proeven toe te komen!

Tweeling Antonio & Flavio Geretto

Tweeling Antonio & Flavio Geretto

Antonio staart zich niet blind op hun eigen wijnen en verdiept zich vooral ook in andere. Bij blind proeven komen de wijnen van Geretto en MerK er altijd erg goed uit. “Fijn dat de experts je wijn waarderen, maar uiteindelijk moet de consument je wijn wel gaan kopen”. Zijn motto is daarom: “Weten waar je staat als wijnboer!” Dus, niet alleen verstand hebben van je eigen wijn, maar waar staan jouw wijnen in vergelijking met andere wijnen. En ook daarin zijn de broers geslaagd. De consument heeft de weg naar Casa Geretto inmiddels weten te vinden. Op de wijnkaart van o.a. enkele toprestaurants in Amerika vind je zelfs de namen Geretto en MerK. We zijn jaloers op zijn beroep. Wat kun je nog meer wensen dan de hele dag fantastische wijnen te mogen proeven ☺ ??

Papa Dino is dik in de 70, maar houdt nog steeds een oogje in het zeil en zorgde die avond voor extra maagvulling, want met alleen wijn in je maag kun je niet praten. In de privé-taverne werden we gefêteerd op vers gesneden coppa, prosciutto crudo en een paar overheerlijke lokale kaassoorten. En ondertussen lekker genieten van hun verrukkelijke wijnen. De tafel stond overvol met gebruikte glazen. Het was zo waar een bourgondisch tafereel, en dat in Italië.

Op de vraag wat zijn eigen favoriete wijn is, hoefde Antonio niet lang na te denken. “Refosco”, omdat hij vindt dat deze wijn nog meer potentie heeft om een nog ‘grotere’ wijn te worden. “De wijn moet goed smaken en zijn uniciteit hebben. Deze druif is echt van deze streek en gedijt nergens zo goed als hier. De wijn is zo goed dat ie niet bang hoeft te zijn “om naakt te zijn”. 100% Refosco is puur!”, aldus een trotse Antonio.

Een mooie afsluiting van een leerzaam en bijzonder smakelijke wijnproeverij onder het mom van een interview……

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *