La Cortine

Cortine_il_tramonto_IMG_5606_foto Ad Smets

Roberto Piccini van wijnhuis La Cortine

Tijdens een boekpresentatie eerder dit jaar ontmoetten we Roberto Piccini van wijnhuis La Cortine. Al snel was er een klik en maakten we met deze ‘excentrieke vrijbuiter’ een afspraak om eens bij hem langs te komen om la cantina te bekijken en een paar van z’n wijnen te proeven.

Ondanks het feit dat hij druk doende was met de vendemmia (de oogst en druivenpersen) en daardoor hier en daar slangen over de grond liepen, nam hij alle tijd voor ons en mochten we rustig foto’s maken van de in zijn ogen rommelige cantina. Al snel werd uit een grote tank wijn-in-wording getapt. Deze Friulano (voorheen Tokai) was net een week oud en bevond zich nog volop in het rijpingsproces. We dronken het troebele goedje en verbaasden ons wederom dat dit druivennat zich in een paar maanden omzet in een heerlijke drinkbare en heldere wijn. Ik dacht weinig alcohol te proeven, maar Roberto verzekerde me dat ik van dit druivensapje net zo goed dronken kon worden.

Roberto is na vele omzwervingen uiteindelijk toch in het familiebedrijf gestapt. Zo waar sloeg de vonk over en zijn passie voor wijn was geboren.

NederlandseLuchtmachtCortine

Nederlandse luchtmachtsoldaten houden een magnum van La Cortine in de handen.

Sinds decennia wordt in het kleine dorpje Rivolto wijn gemaakt uit eigen wijngaarden DOC Grave Friuli). De naam La Cortine komt voort uit de historie van Rivolto, wat in het jaar 1500 niet meer was dan een uit de kluiten gewassen boerderij met binnenplaats (een ‘cour’) die uiteindelijk uitgroeide tot een gehucht. Rivolto, met heden nog geen 400 inwoners, is in heel Italië bekend vanwege de luchtmachtbasis van de nationale trots, ‘Le Frecce Tricoli’ (Italiaans voor de driekleurige pijlen), het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht, of formeel het 313e aerobatische trainingssquadron (stuntteam). Ook de Nederlandse collega’s weten tijdens hun ‘werkbezoek’ de wijnen van La Cortine te waarderen en tonen trots een magnum met een helikopter op de achtergrond.

Cortine_IMG_5644_il tramontoNa de rondleiding uiteraard verder met wijnproeven, maar nu zijn de flessen aan de beurt. We hebben een groot deel van het assortiment mogen proeven, hik… (de foto’s van de vele flessen spreken voor zich). Persoonlijk waren we erg gecharmeerd van Lis Musis, een bubbelwijn met 70% prosecco- en 30% ribolla-druiven, de witte wijn Lunaris (Friulano, voorheen Tokai) en de Refosco. Van deze drie gaat zeker een paar flessen mee naar huis…

Moeders verzorgde tijdens het wijnproeven voor voldoende water, grissini en vervolgens Friulaanse kaas en salami. Als trotse moeder wilde ze graag op de foto met haar zoon Roberto.

Niet lang nadat we deze reportage maakten is de vader van Roberto gestorven. Onze Duitse vrienden zouden zeggen “Roberto, jetzt bist du dran!”

Vermeldenswaardig is La Cortine ook een frasca heeft. Een eenvoudige wijnbar waar je voor 1 euro per glas heerlijke, maar zeker eerlijke wijn kunt drinken. Bier of andere alcoholische dranken verkopen ze daar niet, maar dat wil je toch niet met al die lekkere wijnen.

Onderstaande fotoreportage laat je meegenieten van ons bezoek aan La Cortine.

Heb je belangstelling voor de wijnen van La Cortine, neem dan gerust contact met ons op.

La Cortine | Azienda Agricola Piccini | Via Zompicchia 9/2, Rivolto |
33030 Codroipo | Telefono +39 0432 906876 | www.lacortine.it |
la_cortine_il tramonto_hoofdfotofacebook

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *