Dat ‘most’ GRAPPA worden

nonino verzamelingAls de vendemmia start, dan heerst er een behoorlijke levendigheid in onze regio. Met zoveel wijnboeren in onze omgeving betekent dat tevens heel wat tractors op de landerijen en op de plaatselijke wegen. Geladen met de zongerijpte druifjes keren ze terug naar de wijngoederen.
En die wijnboeren blijven met een geweldig restproduct zitten, de most (de uitgeperste druiven), die weer door vrachtwagens wordt opgehaald en meegenomen naar geweldige productiehallen van bijvoorbeeld Nonino, die hier weer grappa van maakt. Nonino is een van de meest vooraanstaande producenten van Italië in Percoto op zo’n 50 km van Pertegada.

vendemmia ferrinOmdat we eergisteren de most al in onze handen hebben gehad bij Azienda Agricolo Vini Ferrin waren we helemaal in de ‘mood’ om het onderwerp ‘grappa’ in il Tramonto te gaan behandelen. Dus op weg naar Percoto waar alle soorten grappa’s op tafel staan. En je mag ze bovendien allemaal proeven!!

Nou allemaal! Allereerst staat je tong al snel stijf van de alcohol. En met zo’n verdoofde lap in je mond is het onmogelijk om goed en netjes (zonder te morsen) te proeven. Anderzijds staan de duurste soorten achter slot en grendel. Omdat wij als journalisten van il Tramonto waren gekomen om met een van de dochters die de PR en Marketing doet, Antonella Nonino, een afspraak te maken voor een interview, mochten wij er eentje proeven van € 175 per liter, de Picolit. Deze cru monovitigno op basis van de bijzondere Picolit druif is ‘slechts’ 50 graden en toch is het net alsof een engeltje op de tong pist. Vele anderen smaken heus ook lekker en een normale fles koop je tussen de 26 en 60 Euro.

nonino cadeauMet een kleine lading drank (we konden het weer niet laten) en een paar sets geweldig leuke glaasjes zijn we uiteindelijk na een uurtje vertrokken. Nu afwachten op onze afspraak die hopelijk weldra gaat plaatsvinden, want we zijn reuzenbenieuwd hoe het productieproces verloopt. Overigens komen we er geregeld om wat te proeven. In alle redelijkheid, wij kunnen maar 3 soorten per keer proeven, en daarna lukt het niet meer. En gezien de uitgebreide keuze die zij hebben, is het goed om weloverwogen je keuze te maken.

De buit in de auto gestopt en nu een mooi toertje maken door de omgeving, want die is prachtig. In bijna ieder dorp is wel een groot antiek palazzo. En je treft overal wijnboeren aan. Zo konden we het niet laten om deze keer stocco_logo_2Stocco te bezoeken. Een kleine wijnboer met een redelijke bekendheid. Stocco heeft een leuk en creatief etiket. Helaas konden we alleen de ‘losse’ wijnen proeven, slechts de Prosecco vanuit de fles. Maar die stond al een tijdje open. Uit beleefdheid hebben we toch nog 2 flessen gekocht. Och, hebben we die ervaring ook weer binnen. Kunnen we de volgende keer dit wijnhuis weer overslaan. Tenzij we anders over de wijn gaan denken na opening van de 2 flessen!

En omdat we ook langs Paradiso kwamen, hebben we daar nog een laatste wijntje gedronken. Daar is het altijd fijn en gezellig, dankzij Denisa Tollon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *