4 Stagioni – 4 seizoenen wijn?

20150531_Borgo Conventi_4 stagioni_villa_gecomprTijdens Cantine Aperte, de Open Dagen bij de Friulaanse wijnhuizen, doen verschillende wijnboeren iets extra’s om nét even anders te zijn dan de anderen om daarmee publiek te trekken.

4 Jaargetijden
Het wijnhuis Tenuta Borgo Conventi (in het sfeervolle dorpje Farra d’Isonzo) bedacht een variant op ‘4 stagioni’, de vier jaargetijden. Naast de reguliere wijnproeverij waar zelfs bussen met Amerikanen op afkwamen, was er een special voor de liefhebbers. In het monumentale landhuis wat tot het wijnhuis behoort, waren in 4 ruimtes met de namen van de 4 jaargetijden 4 exposities van 4 verschillende kunstenaars, begeleid door 4 verschillende muziekstijlen en composities en je kon 4 verschillende wijnen proeven. Elke ruimte een ander seizoen, andere kunstenaar, andere muziek en een andere wijn.

il tramonto_borgo conventi_foto ad smets_9238_2

3 bewoners uit Triëst & Sjaak Verweij

Voorjaar
Op de benedenverdieping bevond zich de zaal Primavera, waar je onder het genot van een paar slokken van de witte Ribolla Gialla de kunstwerken van Beatrice Cepelotti kon bewonderen. We zijn daar lang blijven hangen omdat we in contact kwamen met twee echtparen uit Triëst. Dit heet netwerken, want een uitnodiging om door Triëstiners een rondleiding te krijgen door hun eigen stad hebben we al weer in onze zak.

il tramonto_borgo conventi_foto sjaak verweij_9252

Ad Smets voor de schilderijen van Franco Dugo

20150531_cantine aperte_foto ad smets

Sjaak Verweij & Denis Ferrara (marketing Borgo Conventi)

Herfst
Autunno onder de houten balken stal gelijk onze harten met de prachtige 3-delige serie kunstwerken van Franco Dugo. Zittend op comfortabele fauteuils, met op de achtergrond romantische muziek van pianist en componist Marco Ballaben, kon je wegdromen bij de schilderijen met een glas Merlot die 16 maanden op hout gelagerd is. Een echte herfstwijn voor bij wildgerechten. Denis Ferrara van de marketingafdeling van Borgo Conventi gaf ons een toelichting over de 4 thema’s en de daarbij gekozen wijnen. Een leuke enthousiaste jonge vent die het concept goed wist te verkopen. Ja, daar heeft ie ook marketing voor gestudeerd….

il tramonto_borgo convento_foto ad smets_9263Winter
De zaal Inverno hing en lag vol met meterslange lappen stof die beschilderd waren door kunstenaar Denis Riva. Prachtige werken, die helaas in bijna geen enkel huishouden een plekje kunnen vinden.
Met een glas witte Friulano Collio DOC in de hand genoten we van de mooie, onverkoopbare werken en peinsden we over wie deze kunstwerken wél zou kopen.

Zomer
Het zomerthema (Estate) vond heel toepasselijk buiten plaats, in de tuin, in een soort tuinhuis onder een enorme kersenboom. De bezoekers konden kersen il tramonto_borgo convento_foto ad smets_9266plukken, de kunstwerken bewonderen van kunstenaar Sergio Altieri en dat alles onder het genot van een glas Sauvignon (Colle Blanchis Collio DOC). De dieppaarse schilderijen van deze kunstenaar zou ik graag aan de wand thuis willen hangen. De loungemuziek op de achtergrond maakte het plaatje compleet.

 

Dit waren nog eens 4 jaargetijden in het kwadraat. Een goed geslaagd idee van Tenuta Borgo Conventi. Het is dat wij juist tijdens Cantine Aperte voor ons onbekende wijnhuizen willen ontdekken, want benieuwd naar het thema voor 2016 komen we graag nog een keer terug.

20150531_Borog Conventi_4 stagioni_overzicht

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

 

One comment

 • Francesco

  Ciao Adriano e Giacomo,

  sono Francesco, amico di Claudio Bravin.
  Ci vediamo ogni anno al primo venerdì di luglio alla cena sul Tagliamento a Camino.

  Complimenti per il vostro digi-magazine che è fatto molto bene!
  Nel form vi ho lasciato la mia email, per futuri contatti.

  Un mio cliente, tra l’altro è Livon, che produce ottimi vini.
  Se per caso volete fare un giro in cantina, fatemelo sapere!

  Un caro saluto

  Francesco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *