Workshop bio-Italiaans koken

il tramonto_san martino_foto ad smets_1128
Met ‘La Cucina Naturale’ gaat de Italiaanse kok Claudio Petracco verder dan alleen maar biologisch koken. Hij ‘predikt’ om streekproducten te kopen, waarmee je niet alleen zero-km producten gebruikt, maar ook je eigen regio ondersteunt. Een loffelijk streven.
Tijdens een kookdemonstratie vertelde hij dat je bij heel veel groenten, bijvoorbeeld rode bieten, alles kunt gebruiken. Dus niet alleen de biet, maar ook de steel met groen en de schil kun je rustig verwerken in je gerechten.
 
il tramonto_san martino_fotoad smets_1094Rode pasta
Claudio maakte ‘Spätzle’ van rode bieten. Spätzle is een pastagerecht wat in Noord-Italië enigszins in vergetelheid is geraakt, maar nu weer een nieuw leven krijgt ingeblazen. Ui fruiten, kleine stukje rode biet toevoegen, gaar koken en met staafmixer pureren. Vervolgens peper, zout en volkorenbloem (naar keuze ei) toevoegen en met een speciale zeef boven een pan kokend water de pasta maken en gaar koken. Serveren met gekookte verse groenten en een warme kaassaus van oude en jonge Montasio, sojamelk en maïzena. Als decoratie knapperige bietenscheuten. We hebben onze vingers erbij afgelikt en het glas Friulano (voorheen Tokai) van wijnhuis Ferrin smaakte er perfect bij.

il tramonto_san martino_foto ad smets_1110Bronwater-forel
Het hoofdgerecht bestond uit biologisch gekweekte forel. In het dorpje Sterpo (Udine) wordt in bassins aan de oever van de bronrivier De Stella forel gekweekt in het verse water uit deze rivier. De chef-kok maakte zich er dit keer makkelijk van af met een bedje van verse salade en een trio van gekochte gerookte forel, gemarineerde forel en foreleitjes. Het is hem vergeven, want het smaakte verrukkelijk. Ook de biologische gezouten maïscrackers werden vrolijk opgepeuzeld. Een tweede glas witte wijn werd door niemand afgeslagen.

il tramonto_san martino_foto ad smets_1118Kleurige stuifmeelballetjes
Het toetje bestond uit biologische verse ricotta, slagroom en honing. Verse bijenpollen zorgden voor een compleet smakenpalet, maar ook voor een kleurig geheel.
Klik hier voor het complete recept en uitleg over bijenpollen
Een biologische maïsboer had zoete maïskoekje meegenomen om in het ricotta-toetje te dopen. Lekker lekker!

gian luca badoglio_il tramonto_foto ad smets_IMG_5844_mini

hertog Gian Luca Badoglio & hertogin Donatella Guarneri

Na afloop nog even nagebabbeld met Donatella Guarneri, directeur van het museum (Museo Civico delle Carrozze in San Martino di Codroipo) waar deze kookdemonstratie plaatsvond. Donatella kennen inmiddels al een aantal jaren en het is altijd leuk om met deze spontane gedreven vakvrouw te praten. Binnenkort volgt een interview met haar en echtgenoot Gian Luca Badoglio. Dit echtpaar – wat zich hertog en hertogin mogen noemen en formeel met ‘hoogheid’ wordt aangesproken- woont in een prachtig historisch kasteel in Flambruzzo. Voldoende input voor een blog op ‘il Tramonto’

 

aanvullende info:
website Forel-kwekerij  (Engels)
website kok Claudio Petracco www.cucinarebio.it (Italiaans)
Heb je belangstelling voor de wijnen van FERRIN, neem dan gerust contact met ons op.

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *