Recept: Risotto met paddenstoelen

Risotto is een bekend Italiaans rijstgerecht. De basis voor elke risotto is hetzelfde: de ongekookte rijst moet je eerst met een gesnipperd uitje in olie (of boter) aanfruiten. Als kookvocht gebruik je hete bouillon. Dit geeft meer smaak aan de rijst. Risotto wordt net als pasta veelal geserveerd als zelfstandig gerecht (il primo) en wordt dan vaak gegeten met geraspte kaas. Risotto kan ook dienen als onderdeel van een hoofdgerecht (il secondo). Afhankelijk van wat je erbij eet, wordt er dan wel of geen kaas bij geserveerd.

Wij aten deze risotto met een stukje gegrilde zalm en daarom zonder kaas.

Wil je dit recept eenvoudig houden, koop dan een blik of pot kant-en-klare paddenstoelen. Uiteraard kun je dit maken met verse paddenstoelen (even van te voren aanbakken in olie of boter) of met gedroogde paddenstoelen die vooraf in water geweld zijn. Gebruik vooral geen alledaagse champignons, want daar zit echt te weinig smaak aan.

Voor de bouillon gebruikten wij bospaddenstoelenbouillontabletten (funghi & porcini) omdat deze een extra krachtige smaak geven. Deze (van Knorr die wij heel erg lekker vinden) zijn helaas niet overal te verkrijgen en niet iedereen houdt van de ‘mogelijk overheersende’ smaak. Uiteraard kun je bouillontabletten van rundvlees of tuinkruiden gebruiken. Nog lekkerder is zelfgemaakte bouillon, maar ja, dat is extra werk.

INGREDIËNTEN:
– 400 gram risotto rijst
– 150 gram paddenstoelen
– 2 bospaddenstoelenbouillontabletten (funghi & porcini)
– 1 ui, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– glas droge witte wijn
– olie of boter om in te bakken
– olijfolie
– peper & zout
– geraspte (Parmezaanse) kaas

BEREIDING:
Maak bouillon van ruim een halve liter water en de bouillontabletten.

Doe de olie in de pan en verhit deze (op een matig vuur) en voeg de gesnipperde ui toe en blijf deze ongeveer twee minuten doorroeren totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook, een beetje peper en de rijst toe. Laat dit alles ongeveer twee minuten mee smoren. Voeg dan een flinke scheut bouillon toe. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe. Op het moment dat de rijst de bouillon heeft opgenomen voeg je pas opnieuw een scheut hete bouillon toe. Blijf dat herhalen en voeg tussendoor een keer de witte wijn toe. Hou het geheel gedurende 15 minuten zachtjes aan de kook totdat de rijst gaar is (afhankelijk van welke rijst je gebruikt – lees goed de verpakking en proef uiteraard zelf tussendoor).

Wanneer je risotto zonder vis eet, spatel dan geraspte kaas en een flinke scheut olijfolie door de rijst en roer het geheel goed door elkaar. Diverse van onze Italianen prefereren zelfs een flinke klodder roomboter om de risotto mee af te romen boven ‘hun’ eigen olijfolie

Proef de risotto en breng deze eventueel op smaak met wat zout en peper (pas goed op met zout omdat de bouillon en de kaas al veel zout bevatten).

BUON APPETITO  !!!!!!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *