Kip-Kurkuma

il tramonto kip kurkuma ad smets (2)Geen kip-kerrie, maar een eenvoudig recept: Kip-Kurkuma

Daar waar kerrie een mengsel is van verschillende kruiden, wordt kurkuma gewonnen uit Curcuma Longa, een gemberachtige plant. Dit kruid en in het bijzonder de stof curcumine die in kurkuma zit, wordt al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast en krijgt steeds meer belangstelling vanuit de hedendaagse medische hoek. Kurkuma is ook bekend onder de namen geelwortel, koenjit, Indische saffraan en de Engelse naam turmeric.

il tramonto kip kurkuma ad smets (5)De Italianen kenden kurkuma al jaren als decoratieve kamerplant, maar gebruiken nu steeds meer dit kruid, met name omdat het veel milder is dan kerrie en een fantastische okergele kleur aan gerechten geeft.

Ingrediënten:
– 300 gram kipfilet
– 40 gram pijnboompitten
– 500 ml melk *)
– 4 theelepels kurkuma
– olie of margarine om te bakken
– peper & zout

eventueel: bindmiddel en/of slagroom
*) wanneer je magere melk gebruikt kun je eventueel een beetje slagroom toevoegen om een ‘vollere’ smaak te krijgen

Bereiding:
Bak de aan blokje gesneden kipfilet in olie of margarine aan. Voeg de kurkuma  en ¾ van de pijnboompitten toe en roer dit alles een tiental seconden. Voeg de melk toe en maak het op smaak met zout en peper. Laat het mengsel tien minuten op laag vuur intrekken en inkoken. Strooi bij het opdienen de resterende pijnboompitten over het gerecht.

Wanneer het mengsel te dun is, kun een beetje bindmiddel gebruiken of slagroom toevoegen.

Kip-kurkuma kun je serveren met rijst, couccous of gekookte aardappels en smaakt voortreffelijk met sperziebonen, sugar sneps, peultjes of groene asperges.

il tramonto kip kurkuma ad smets (1)

 

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

7 comments

 • Jannie Bouthoorn

  Ziet er prima uit!!!

 • Saskia V D Graa

  Ziet er lekker uit. Ik ga het gauw eens proberen. Ik gebruik veel curcuma. o.a. pasta, zucchine, tonno, cipolla en curcuma.

 • Riet Kooiman

  Morgen curcuma kopen en recept proberen. bedankt Sjaak Verweij

 • Tinka Pothaar

  curcuma is heel gezond…

 • Paolo Bortolussi

  Buon appetito !!!

 • Petra Niessen

  Leuk! Ik kwam nu net jullie blog tegen. Ziet er leuk uit. Woon in Bergamo al vele jaren dus ken de Italiaanse mentaliteit goed zou ik zo zeggen. Leuk om er vanuit de Nederlandse hoek over te horen!

  • Hallo Petra, bedankt. Wat leuk dat je ook in de ‘buurt’ woont. Och, ten opzichte van Nederland is Bergamo ook niet ver, niet dan?
   We zetten je op de verzendlijst van onze ‘il Tramonto’, zodat je weet wanneer we weer iets publiceren. Normaal gesproken brengen wij 4 tot 5 edities per jaar uit, echter meer en meer schrijven wij over onze ervaringen via blogs op de website.
   Omdat ook wij niet naar alle monden kunnen koken, delen wij onze ervaringen in categorieën in, zodat een ieder zelf kan bepalen wat ‘ie wil lezen.
   Voor nu: grazie tante e forse ci vediamo. Ciao en zoals ze hier zeggen: “mandi, mandi”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *