Italië op z’n smalst, dan kalk in de wijn!

il tramonto_castelvecchio_foto ad smets_9333Bij het kleine kustplaatsje Duino is Italië echt op z’n smalst. Net 2 km breed meet het land op dit punt. Echter net daarvoor, bij het dorpje Sagrado, begint de streek al die de naam Carso draagt en via Triëst doorloopt richting Istrië. Het is een bijzonder gebied in de wereld, met name door het microklimaat en is in Nederland en België weinig bekend.

Wijn op recept
Door de kalksteen in de bodem heeft zich in dit deel van Italië door de eeuwen heen de grootste grot ter wereld kunnen vormen, de Grotta Gigante. Deze kalksteen en de enorme rode kleur van deze grond, de terrano, heeft ook consequenties voor de wijnbouw. Meer dan 2000 jaar geleden vonden de Romeinse artsen dat Terranowijn goed zou zijn voor de gezondheid. Het is een intens robijnrode wijn en smaakt heel puur. Reden om een eerste indruk te krijgen van deze wijn, dus op weg naar een azienda in deze streek.

il tramonto_castelvecchio_foto ad smets_9428 panoramaCastelvecchio
Via slingerweggetjes en haarspeltbochten vervolgen we, genietend van de enorme olijfbomenvelden, palmen en bananenbomen onze tocht naar Castelvecchio, waar we een witte en een rode wijn uit de Carso mogen proeven.

In dit gebied is in de laatste honderd jaren erg veel en intensief gevochten. In nabijgelegen Redipuglia alleen al liggen meer dan 110.000 doden uit de eerste wereldoorlog begraven. Logisch dat je op veel plekken langs de weg nog oude militaire wapens ziet opgesteld. Om vooral maar niet te vergeten dat er nooit meer oorlog mag komen.

Castelvecchio was ‘het theater van de strijd tussen de Italianen en de Oostenrijkse keizer’, zo schrijven de Italianen zelf. Het landgoed, een bijzonder gebouw op de berg met een uniek uitzicht over de kuststreek, vormde een strategisch punt in die vreselijke Eerste Wereldoorlog. Hier schreef Giuseppe Ungaretti, terwijl hij een jaar lang aan het front streed, zijn gedichtenbundel ‘Il porto sepolto‘ (de begraven haven).

il tramonto_castelvecchio_foto ad smets_9441Het landgoed en het park van Villa della Torre Hohenlohe houden de herinneringen aan de vele gevallenen levendig. Mooie wandelpaden met prachtige vergezichten wisselen het zicht op de verschrikkingen van de oude loopgraven gelukkig af. De oude villa is zeker de moeite waard om te bezoeken. De soldaten hebben in de salon hun aanwezigheid bezegeld door graffiti op de wanden. Soms een handafdruk, een handtekening dan wel een gedichtje. Van vele mannen het laatste wat overbleef op moeder aarde. Wij vonden de balzaal bijzonder mooi. Het huis zelf, met alle oude fresco’s, heeft bijzonder geleden door de bombardementen in de oorlog, echter je krijgt een goed beeld van wat het ooit was.

il tramonto_castelvecchio_foto ad smets_9359Oh ja, we gingen wijn proeven, da’s waar ook!
De vele Italianen die hier op zondag komen verpozen in het park en op het terras zitten met live muziek (Jazz en Lounge) ergo de gezelligheid en vrolijkheid waren voor ons elementen die de wijnproeverij helemaal naar de achtergrond drukten. Bovendien moeten wij erkennen dat wij niet zo’n fan zijn van deze wijnen al is het niet zo dat ze vies waren (alhoewel…. de enorme olijfboom heeft wel onze rode als ‘versnapering’ gekregen, maar dit is een geheimpje, dus niet doorvertellen!) 🙂 .

Heeft u belangstelling voor de wijnen van Castelvecchio, neem dan gerust contact met ons op.

Dit is onze fotoreportage: veel kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *