Pietra delle previsioni – Weersteen

Je ziet ze overal in Italië: een hangende steen die het weer aangeeft.
Ook in de badplaats Lignano staat op het strand een steen-weerstation.

De weerstenen zijn grappig, opvallend en altijd accuraat…..
Internationaal vaak Weather Rock en in Italië Pietra delle previsioni genoemd. Een meteorologisch station wat eigenlijk niet voorspelt maar de huidige situatie aangeeft.

Een greep uit de weerscondities:

Is de steen nat, dan regent het
Is de steen droog, dan ontbreekt elke nauwkeurigheid
Geeft de steen een schaduw op de grond, dan is het zonnig
Is de steen wit, dan heeft het gesneeuwd
Is het touw stijf, dan heeft het gevroren
Hangt te steen in het water, dan is er sprake van een overstroming
Zit de steen vol met witte vlekken, pas dan op voor vogels (duidend op de schijtende meeuwen boven zee en het strand)
Zie je twee stenen, dan wordt het tijd dat je minder drinkt
Zie je geen steen, dan is ie gestolen……

Wellicht een beetje flauw, maar ik krijg er toch een grijns van op m’n gezicht en doet mij denken aan de simpele weersvoorspelling die je hier in Italië op televisie ziet. Niet te vergelijken met het uitgebreide ‘weer’ op de Nederlandse, Belgische en Duitse televisie. Maar ja, wij staan als Nederlanders er om bekend dat we altijd over het weer beginnen. Het lijkt er op dat de Italianen om ons heen veel gelatener zijn. Als je aan een Italiaan vraagt wat de weersverwachtingen zijn, dan krijg je vage antwoorden als ‘net zo iets als vandaag’, ‘zonniger dan gisteren’, ‘er waait een Bora’ (het is een frisse wind), ‘we krijgen de Scirocco’ (vaak vochtig weer met regen), ‘een beetje van dit en een beetje van dat’ of ze halen hun schouders op en zeggen ‘beh, we zien het wel…’

Het meest frappante is dat men nooit ‘schermt’ met temperaturen. Die ontbreken op weerkaarten zoals wij dat kennen. “Och, het zal wel komen dat als de zon schijnt, het meestal ook lekker warm is, en als de zon niet schijnt, niet!” Pas bij 25 graden doet een Italiaan de winterjas uit, dus zou het in mei heel veel ‘jassen’ schelen als de meteorologen toch eens de cijfertjes op de kaart zouden zetten, want blijkbaar voelt de gemiddelde burger in dit prachtige land zelf niet hoe warm het eigenlijk is.

Op veel fronten zijn we al een beetje veritaliaanst, maar qua weerbeleving hebben we nog veel te leren. En ik moet er niet aan denken dat ik ons digitaal weerstation niet meer op het aanrecht zie staan, want ……. dan is ie gestolen!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *