Wenende druivenranken

Wat boffen we dat we in een wijndorp wonen. Niet alleen om lekkere wijnen te drinken, maar om alle seizoenen van de wijnranken mee te maken. In het najaar de prachtige herfstkleuren, in de zomer de sappige druiventrossen en in het voorjaar het uitlopen van de nieuwe bladeren, de bloei maar vooral om de druivenranken te zien huilen. Huilen? Jazeker, lees in deze blog waarom de druivenranken tranen.

tranen aan de Prosecco ranken

Pianto della vite (het huilen van de wijnrank) of meer poëtisch Lacrime della vite (de tranen van de wijnrank) is een fascinerend verschijnsel kenmerkend voor de biologische cyclus van de wijngaard. Zodra de temperatuur in de lente oploopt, ontwaakt de natuur uit de winterslaap en komt in de wijnrank de sapstroom op gang. Op de plekken waar gesnoeid is, komt het plantensap naar buiten en vormt het tranen. Betoverende druppels zijn voor de wijnboer een goed teken, want de tranen geven aan dat de natuur weer op gang is gekomen. Maar tevens een signaal voor de wijnboer om alert te zijn, want dit is een risicovolle periode voor de wijngaard. Nachtvorst kan fataal zijn voor de vers uitgelopen bladeren en bloei. Op hoger gelegen wijngaarden op de noordelijke heuvels van het beroemde wijngebied de Collio worden tijdens nachtvorst potten met vuur tussen de wijnranken geplaatst om de nachtvorst te trotseren.

Terug bij de lacrime, de tranen van de wijnrank. Aan deze druppels worden medicinale krachten toegedicht. Volgens de overlevering lieten de wijnboeren, maar vooral de vrouwen uit het dorp, druppels van het sap in de ogen en op de huid vallen. Het zou het zichtvermogen verbeteren en zorgen voor een zachte huid.

Er zijn natuurcosmeticabedrijven die met flessen de tranen opvangen om te verwerken in huidverzorgingsproducten.

Wij houden het bij het fotograferen van de betoverende tranen. Zeg eens eerlijk, de wenende wijnranken leveren prachtige plaatjes op! Na het foto’s nemen weer terug naar de fietsen om naar huis te gaan of toch nog even een wijntje te drinken in ‘la cantina’ ……..?

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.