Waar maken ze dure wijnen? In de kelder van het paleis van de bisschop!!

collio il tramontoWaar maken ze dure wijnen? In de kelder van het paleis van de bisschop!!
Regelmatig maken we een ‘toertje’ door het prachtige wijngebied ‘De Collio’. Ook deze keer met een lijstje met een paar wijnhuizen die we graag zouden willen bezoeken. Wellicht interessant voor een column in il Tramonto en tevens een goede smoes om weer eens andere wijnen te proeven.

We hadden niet veel geluk: bij de één bleek het alleen het adres te zijn van de wijngaard en het productiebedrijf waar je niet kon proeven, bij de ander was überhaupt niemand aanwezig en stonden we voor een gesloten deur. Dit wijnhuis was enkel en alleen gesloten vanwege de vendemmia (de oogstperiode), die volop aan de gang was.

il tramonto gistNiet getreurd, gewoon genieten en dan maar een paar foto’s maken van de druivenplukkers; kunnen we altijd wel gebruiken voor één of ander verhaal over wijn.
Tijdens het foto’s nemen werd Ad aangesproken. Ad dacht eerst dat hij door een opzichter er op werd geattendeerd geen foto’s te maken van de illegale Roemeense druivenplukkers, maar het bleek de directeur te zijn van het naastgelegen wijnhuis Schiopetto.

Ad raakte met hem in gesprek en spontaan bood hij ons aan om la cantina (het bedrijf) te bezichtigen. Het was rond de 30 graden en na enkele keren teleurgesteld voor gesloten deuren te hebben gestaan én met het vooruitzicht een glas frisse witte wijn in de hand te krijgen, stemden we gretig toe.

Tijdens de rondleiding vielen we van de ene in andere verbazing: ondanks de topdrukte van de oogstperiode was alles piekfijn in orde, schoon, met gebruik van de mooiste materialen en de meest geavanceerde apparatuur. Mario Schiopetto wordt gezien als de grondlegger van de nieuwe Friuliaanse oenologie, die hij in 1965 introduceerde.

Het productiegedeelte en de grote kelders met stalen vaten waren gloednieuw aangelegd, het oudere gedeelte met de kelders met de houten vaten en het kantoorgebouw zijn gevestigd in het voormalige buitenverblijf van de aartsbisschop van Gorizia.

il tramonto botte schiopettoHet adres van wijnhuis Schiopetto is dan ook Via Palazzo Arcivescovile 1, Bisschoppelijk Paleisstraat nummer 1 (Capriva del Friuli). Dit alles bevestigde ons dat we bij een ‘chique’ wijnboer te gast te zijn. Ze beschikken zelfs over een gistkamer die is aangelegd om de autochtone gistsoorten te vermenigvuldigen. Wat zou hier een flesje wijn hier kosten? En mogen nu eindelijk eens iets proeven? Het wachten werd beloond met het proeven van 3 fantastische wijnen. Eerst de Pinot Bianco, vervolgens de lokale held Friulano (voorheen Tokay) en een rode blend ‘Podere dei Blumeri Rossi’ 2008. De prijzen die variëren van € 17 tot € 32 per fles liegen er ook niet om. Wat zal een fles gaan kosten voor een consument voordat deze in het buitenland op tafel staat? En …… wanneer de Nederlandse horeca de inkoopprijs met drie vermenigvuldigt voordat de fles op de wijnkaart verschijnt…

Al en met al een nieuwe ervaring en dat door een toevalstreffer. De kloosters staan bekend om hun bieren en van de kerkvorsten is al eeuwen bekend dat zij de meeste wijn niet tijdens maar ná de mis nuttigen. En nu weten we ook dat één van de duurdere wijnen uit het Collio-wijngebied daadwerkelijk in de kelders van het bisschoppelijk paleis wordt gemaakt. Onze lieve Heer heeft toch vreemde kostgangers….

Toch weer stof tot het schrijven van een blog voor il Tramonto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *