Recept: Friulaanse varkenshaas

varkenshaas_il-tramonto_foto-ad-smets_img_7626Wat te denken van een heerlijk sappig varkenshaasje met gekaramelliseerde sinaasappel gecombineerd met lenticchie? Filetto Friulano!

Lenticchie (enkelvoud: lenticchia) zijn linzen. In Nederland behoort deze groente bijna tot de ‘vergeten groenten’. In Italië echter een populaire wintergroente, wellicht mede door het feit dat volgens Italianen linzen geluk brengen. Het aantal linzen wat je eet op Oudejaarsavond symboliseert de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Wij houden het op een kleine portie linzen die perfect pas bij de smaak van varkensvlees.

INGREDIËNTEN:
– 400 gram varkenshaas
– 1 grote sinaasappel
– blik linzen
– sinaasappellikeur (b.v. Grand Marnier)
– grappa (of brandy/vieux/cognac)
– 4 tenen knoflook
– suiker
– peper & zout
– olie om in te bakken

BEREIDING:
Neem van een sinaasappel de schil en maak er dunne reepjes van. Braad deze reepjes met een beetje zout en peper en een teentje knoflook in olie. Als ze voldoende aangebraden zijn strooi je er voldoende suiker over en laat het geheel doorbraden totdat het geheel gekaramelliseerd is. Voeg twee eetlepels sap van de sinaasappel toe. Tussentijds is het lekker om een flinke scheut grappa erbij te doen. Aan het eind van het karamelliseren doen wij er een flinke scheut sinaasappellikeur (eigengemaakte Grappa all’Arancia = Grand Manier) bij en nog een laatste scheut grappa. Nog even kort doorkoken en het geheel is klaar om over de gegrilde varkenshaasjes te draperen.

Varkenshaasje in de grillpan aanbraden met gemalen peper en zout naar eigen behoefte en smaak. Zelf doen we er op het laatst knoflook bij, in niet te dunne plakjes zodat het varkenshaasje wel de smaak aanneemt echter dat de knoflook niet zwart en toch lekker knapperig wordt.

Als je denkt dat de varkenshaasjes voldoende gegrilld zijn, draai ze in aluminiumfolie en laat ze rusten (nagaren) totdat de rest klaar is. Als je het goed hebt gedaan is het varkenshaasje nog licht krokant van de buitenkant en lekker sappig roze van binnen.

Terwijl je met het vlees bezig bent zet je in een pannetje de lenticchie op een laag vuur op om ze te verwarmen. Een klein teentje knoflook doet wonderen. Echter verder hoef je niets te doen dan de inhoud van het blikje te verwarmen. Juist de neutrale en niet te zoute smaak is een perfecte combinatie met de voldoende gezouten en gegrilde varkenshaasjes met de aangenaam zoete smaak van de sinaasappelreepjes.

Buon Appetito !!!

il-tramonto_foto-ad-smets_sinaasappelsaus_7628

 

varkenshaas_il-tramonto_foto-ad-smets_img_7626

il-tramonto_7631Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *