Porcedduzzi – zoete Italiaanse lekkernij

We gaan weer eens vreemd! Gewoonlijk schrijven over de noord Italiaanse regio Friulië, echter dit keer een verhaal en recept uit ‘het zuiden’, want voor onze lieve vriendin Donna Enza maken we graag een uitzondering. Zij maakte voor ons porcedduzzi, zoete gebakken mini-gnocchi met honing. Zoet? Nou, zeg maar mierzoet!.

Sjaak Verweij – Donna Enza – Anna Gi – Ad Smets

De schoonmoeder van een vriendin uit ons dorp Pertegada, komt uit Cellino San Marco in de regio Apulië (Puglia). Uit respect worden in de zuidelijke Italiaanse regio’s de oudere dames met donna (dame) aangesproken. Donna Enza had ons al eerder een keer voor ons verse orecchiette gemaakt. Ondanks het feit dat het voorjaar is had ze tijdens haar bezoek aan zoon en schoondochter op hun verzoek porcedduzzi gemaakt die gewoonlijk in de kerstperiode worden gegeten. Donna Enza stond er op ook voor ons een portie te maken, die ze persoonlijk wilde afleveren bij ‘die lieve Nederlandse mannen’.

De inmiddels 80 jarige Donna Enza gaf mij haar recept en is trots dat ze met ons op de foto mag. Wat heerlijk om zo’n levenslustige vrouw te zien die haar hele ziel en zaligheid legt in haar kookkunsten. En niet omdat ze moet zorgen voor een groot gezin, nee, omdat ze het liefst niets anders doet.

Ze heeft ons beloofd om de volgende keer een paar potjes kappertjes mee te nemen. Ze heeft een paar grote kappertjes-struiken en maak ieder jaar een lading potjes met ingemaakte kappertjes. We verheugen ons er nu al op….

Hieronder het recept voor PORCEDDUZZI van Donna Enza:

INGREDIËNTEN – INGREDIENTI

  • 500 gram bloem – 500 gr farina 00
  • 150 ml droge witte wijn – 150 ml vino bianco secco
  • 50 ml olijfolie extra vergine – 50 ml olio extravergine d’oliva
  • olie om te frituren – q.b. olio extravergine d’oliva (per friggere)
  • 1 mespuntje zout – 1 pizzico sale
  • honing – q.b. miele
  • gekleurde suikerconfetti – q.b. codette colorate
  • 8 gram gist/bakpoeder –  1 bustina lievito in polvere per dolci

STAP VOOR STAP – PASSO PER PASSO

Zorg dat de olijfolie goed op kamertemperatuur is en verwarm de witte wijn tot het lauw is.

Vermeng het zout en het bakpoeder door de bloem, doe de lauwe wijn en olijfolie scheut voor scheut door de bloem en meng alles tot stevig deeg. Laat het deeg een uur rusten op kamertemperatuur.

Je kunt van het deeg kleine balletjes draaien zoals ze in de regio rondom Napels doen of zoals Donna Enza het in de regio Apulië doet: rol van het deeg lange slierten met ongeveer een halve centimeter doorsnee en snij met een mes er kleine stukjes van, een soort mini-gnocchi.

Verhit de olie (b.v. zonnebloem- of koolzaadolie) en frituur in kleine porties de porcedduzzi omdat ze anders aan elkaar vast bakken. Wacht totdat ze niet meer rijzen en een mooie lichtbruine kleur krijgen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de honing (niet heet) zodat deze iets dunner wordt. Doe de porcidduzzi in een schaal en giet er de warme honing overheen. Goed mengen zodat alle porcedduzzi lekker plakken van de honing. Bestrooi met de gekleurde confetti.

Het is de bedoeling dat je porcedduzzi eet met de hand, eenvoudigweg een deel van de plakkerige massa pakken en oppeuzelen. Dat je kleverige handen krijgt, ja, dat hoort bij de traditie wanneer je van deze Italiaanse lekkernij wilt genieten.

P.S: Dit gerecht kent in Italië vele andere benamingen: percedduzzi, purcidduzzi, struffoli napoletani of struffoli di natale

Buon appetito

© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij, foto’s: Anne Maria Galasso & Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.