Recept: kruidnoten cake

ITALY MEETS HOLLAND: Italiaanse pinza met Nederlandse kruidnootjes.
Deze kruidnoten-cake is een Nederlandse variant op de Italiaanse Pinza (of Pinsa Veneta), een regionaal gerecht in Noordoost Italië wat traditioneel wordt gegeten op 5 en 6 januari vanwege La Befana (Italiaanse feestdag op 6 januari). Van oorsprong wordt Pinza gemaakt op basis van polenta (een dikke maïspap), pompoen, rozijnen, gedroogde vijgen, appel en venkelzaad. Qua smaak en (een bom aan) calorieën een echt winters gerecht. Nu een lichtere Nederlandse variant met kruidnootjes, die ook traditioneel tijdens de feestmaand worden gegeten.

Vanwege het feit dat we dit aan vele van onze Italiaanse vrienden willen laten proeven, hadden we drie kilo vanuit Nederland meegenomen. Uiteraard kun je ook de kruidnootjes zelf bakken.

Benodigdheden:
– 400 gram kruidnootjes
– 250 gram rozijnen
– een flinke scheut grappa, brandy of cognac
– 5 eieren
– 300 gram suiker
– 500 ml yoghurt
– 400 gram bloem
– 2 zakjes bakgist/bakpoeder (2x 16 gr) (2 bustini lievito per dolci)
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 theelepels gemberpoeder
– 1 theelepel koekkruiden
– 4 eetlepels gembersiroop
– snufje zout
– margarine en paneermeel voor het bakblik

Bereiding:
– Stap 1: week de rozijnen een paar uur in een beetje warm water en een scheut grappa, brandy of cognac.
– Stap 2: Vet een bakblik (45 x 35 cm of 2 kleinere) in met margarine en bestrooi met wat paneermeel
– Stap 3: verwarm de oven voor op 90 graden
– Stap 4: Klop eieren met suiker, snufje zout en vanillesuiker op tot stevige schuimige massa
– Stap 5: Voeg eerst de yoghurt toe en vervolgens de gist, gemberpoeder, gembersiroop, koekkruiden en de bloem. Voeg als laatste de rozijnen toe.
– Stap 6: Verdeel een derde van de kruidnootjes over de bodem van het bakblik. Voeg vervolgens de helft van het beslag toe. Verdeel wederom een derde van de kruidnootjes over het beslag. Voeg de rest van het beslag toe en verdeel de laatste kruidnootjes over het beslag en duw deze voor de helft met je wijsvinger half in het beslag.
– Stap 7: Bak de kruidnootjescake midden in oven op 90 graden (de lage temperatuur is feitelijk voor het rijzingsproces). Na 15 minuten de temperatuur verhogen naar 180/200 graden en nog 20 minuten tot een half uur bakken. Let op dat de cake bovenop niet te donker wordt (afhankelijk van je oven, eventueel de temperatuur verlagen en het bakblik iets lager in de oven plaatsen). Wanneer je met een satéprikker middenin prikt en deze er droogt uit komt, dan is je kruidnotencake gaar.

Buon appetito, eet smakelijk!

 

Alternatief: verkruimel een deel van de kruidnootjes (b.v. met een keukenmachine) en meng dit door het beslag. Verdeel de overig kruidnootjes zoals hierboven is beschreven:

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *