Recept: involtini Friulani di pesce, vis-courgette rolletjes met courgettecreme

Involtini Friulani di pesce, zucchine e peperoni con una vellutata di zucchine – Vis-courgette rolletjes met courgettemousse. Een kleurrijk gerecht en door de courgettemousse kom je aan je dagelijkse portie groente.

Onlangs gegeten bij een Friulaanse vriendin. Recept echter een eigen twist gegeven. Fotoreportage met eigengemaakte foto’s.

Ingrediënten:

– 200 gram witte visfilet (kabeljauw, schol of pangasius)  (200 gr filetto di pesce)
– 1 grote courgette  (1 zucchine)
– 1/2 oranje, gele of rode paprika (1/2 peperoni)
– 2 teentjes knoflook (2 spicchi d’aglio)
– sap van een halve citroen (succo ½ limone)
– 1 borrelglaasje grappa  (10 cl di grappa)
– 100 ml room (koksroom light of slagroom) (100 ml panna)
– olijfolie (olio di oliva)
– peper & zout (pepe & sale)

verder: cocktailprikkers; kaasschaaf , 2 pannen en een staafmixer

Stap voor stap:

Snij met een kaasschaaf in de lengte plakken van de courgette. Gebruik 8 van de middelste brede plakken voor de visrolletjes. Snij de rest van de courgette in kleine stukjes.

Snij van de paprika mooie dunne reepjes.

Wanneer de visfilets redelijk dik zijn, snij dan met een scherp mes de visfilets overdwars door midden. Verdeel de vis in 8 porties.

Leg op iedere plak courgette een stukje visfilet en een paar reepjes paprika en bestrooi ze met zout & peper. Maak er rolletjes van en zet deze vast met cocktail prikkers. Leg op een bord een stuk keukenrol en laat daarop de vis/courgetterolletjes minimaal een half uur rusten. Door het zout zal de courgette vocht verliezen waardoor het geheel een meer verfijnde smaak krijgt.

Bak in een scheut olijfolie de overgebleven courgettestukjes aan, zet de warmtebron lager, pers de knoflook boven de pan en laat het geheel nog een minuutje doorbakken. Voeg de helft van de citroensap, de room en peper & zout toe en laat het op minimale warmtebron sudderen totdat de courgette gaar is.

Braad in een tweede pan de courgette/vis-rolletjes aan in een paar scheuten olijfolie. Draai de rolletjes snel om en verlaag de warmtebron. Wanneer de andere kant ook bruin is, blus het geheel af met een scheut water, de rest van het citroensap en de helft van de grappa. Laat op deze wijze de visrolletjes gaar worden (eventueel met deksel op de pan; of nagaren in de oven).

Tegen de tijd dat de visrolletjes gaar zijn, pureer dan het courgettemengsel met de rest van de grappa tot een smeuïge massa. Wanneer de courgettemousse voor jouw gevoel te dik is, doe er dan een scheut water of melk bij.

Verdeel de courgettemousse over de borden en leg op ieder bord twee vis/courgetterolletjes.

Lekker met pasta of gebakken aardappeltjes.

Let op: de courgettemousse ziet er wellicht uit als een saus, maar in feite is het een gepureerde groentemengsel (of dikke courgettesoep).

BUON APPETITO !!!!!!!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *